Vzporedne volitve v Franciji: V drugi krog Macron in Le Penova

V prvem krogu današnjih predsedniških volitev v Franciji je glede na izide vzporednih volitev največ glasov dobil neodvisni kandidat Emmanuel Macron, 23,7 odstotka. Sledi mu skrajna desničarka Marine Le Pen z 21,7 odstotka. Macron in Le Penova naj bi se tako pomerila v drugem krogu 7. maja, poročajo francoski mediji.

Emmanuel Macron Foto: Wikipedia/Pablo Tupin-Noriega
Emmanuel Macron Foto: Wikipedia/Pablo Tupin-Noriega

PARIZ > V Franciji so se ob 20. uri zaprla vsa volišča, na katerih je 47 milijonov volivcev izbiralo med enajstimi kandidati.

Glede na izide vzporednih volitev, ki jih je izvedel institut Ipsos, se bosta v drugem krogu pomerila Emmanuel Macron in Marine Le Pen. Glede na predvolilne ankete ima boljše možnosti za zmago v drugem krogu Macron, ki bi tako z 39 leti postal najmlajši francoski predsednik.

Sledita jima konservativec Francois Fillon in skrajni levičar Jean-Luc Melenchon z 19,5 odstotka glasov. Ostali kandidati so dobili precej manj glasov.

Kandidat socialistov Benoit Hamon, ki naj bi glede na ocene dobil okoli šest odstotkov glasov je neposredno po objavi izidov vzporednih volitev svoje volivce pozval, naj drugem krogu glasujejo za Macrona. Kot je dejal, ta sicer ni človek levice, a v tem trenutku je treba premagati Nacionalno fronto.

Macrona je že podprl tudi francoski premier, prav tako socialist, Bernard Cazeneuve.

Macron je bil sicer minister za gospodarstvo v socialistični vladi dosedanjega predsednika Francoisa Hollanda, a je lani vlado zapustil in ustanovil lastno politično gibanje ter kandidira kot neodvisen kandidat.

Velja za najbolj proevropskega kandidata, njegov vzpon od investicijskega bankirja do favorita za zmago na predsedniških volitvah pa je bil meteorski.

Obljublja 50 milijard evrov vreden načrt javnih investicij, ki bi med drugim zajel poklicna pripravništva, prehod na obnovljive vire energije in infrastrukturne projekte. Napoveduje še zmanjšanje davka na dobiček pravnih oseb ter znižanje stopnje brezposelnosti na sedem odstotkov.

Po objavi izidov vzporednih volitev je za francosko tiskovno agencijo AFP izjavil, da so Francozi danes izrazili željo po spremembah. “V Franciji smo danes obrnili nov list v politični zgodovini,” je dejal.

Njegova protikandidatka v drugem krogu, 48-letna Marine Le Pen, je poslanka v Evropskem parlamentu, sicer pa odločna nasprotnica EU, ki hoče opustiti evro ter izpeljati referendum o članstvu Francije v EU.

Le Penova se je uvrstila v drugi krog podobno kot njen oče, Jean-Marie Le Pen leta 2002, ki je nato v drugem krogu izgubil proti Jacquesu Chiracu.

STA


Najbolj brano