Pogajanja o Siriji končana, v načrtu tristranski mehanizem za premirje

V kazahstanski prestolnici Astana so se po dveh dneh končala pogajanja o Siriji med predstavniki sirskega režima in upornikov. Rusija, Iran in Turčija, pod okriljem katerih so potekala pogajanja, so ob koncu pogovorov sporočili, da bodo vzpostavili tristranski mehanizem za nadzor in zagotavljanje polnega spoštovanja premirja v Siriji.

Nobena od sprtih strani ni podpisala sklepne izjave - podpisnice so le Rusija, Iran in Turčija. Foto: STA
Nobena od sprtih strani ni podpisala sklepne izjave - podpisnice so le Rusija, Iran in Turčija. Foto: STA

ASTANA > Z mehanizmom naj bi tudi preprečevali provokacije in dorekli podrobnosti glede prekinitve ognja, so sporočile tri države. Ob tem so podprle pripravljenost oboroženih sil sirske opozicije za sodelovanje v prihodnjem krogu pogajaj o Siriji pod okriljem ZN, ki bo v Ženevi 8. februarja.

V izjavi, sprejeti ob koncu pogajanj, so Iran in Rusija, ki podpirata sirski režim, ter Turčija, ki je na strani upornikov, poudarili tudi, da bodo nadaljevali prizadevanja v boju proti skrajni sunitski skupini Islamska država in veji mednarodne teroristične mreže Al Kaida v Siriji.

Kazahstanski zunanji minister Kairat Abdrahmanov je po koncu pogovorov izpostavil, da bodo Moskva, Teheran in Ankara izkoristili svoj vpliv za utrditev prekinitve ognja. Ta ob kršitvah traja od 30. decembra lani po vsej Siriji.

Sirski uporniki po besedah neimenovanega člana delegacije opozicije niso zadovoljni s končno izjavo, ki vzpostavlja mehanizem za premirje. “Iran vodi vojaške ofenzive na več območjih, zaradi česar prihaja do prelivanja krvi, na tisoče Sircev pa se prisilno izseljuje. Ta izjava legitimira to vlogo,” je poudaril. Drugi delegat je napovedal, da sirska opozicija izjave ne bo podprla. Po njegovih besedah je Turčija slaba pogajalka in ne more okrepiti položaja upornikov.

Delegacija sirskega režima, ki jo vodi sirski veleposlanik pri ZN Bašar al Džafari, je z izidom pogajanj bolj zadovoljna. “Glavni cilj pogajanj v Astani je utrditi prekinitev ognja v Siriji in to končna izjava potrjuje,” je poudaril Džafari po poročanju ruske tiskovne agencije Tass. Ob tem je dal vedeti, da so pogajanja v Astani ločen proces od pogajanj o Siriji, ki bodo pod okriljem Združenih narodov 8. februarja potekala v Ženevi.

Nobena od sprtih strani ni podpisala sklepne izjave - podpisnice so le Rusija, Iran in Turčija.

STA


Najbolj brano