Putin zanika vpletenost Rusije v kibernetski napad, krivi pa ZDA

Rusija ni imela nič z velikim kibernetskim napadom v svetu, je danes zatrdil ruski predsednik Vladimir Putin. Odgovornost za napad in škodo pa je pripisal ameriški nacionalni varnostni agenciji (NSA), ki je razvila kodo za tovrsten napad.

Rusija ni imela nič z velikim kibernetskim napadom v svetu, je 
danes zatrdil ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: STA
Rusija ni imela nič z velikim kibernetskim napadom v svetu, je danes zatrdil ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: STA

PEKING > V najobsežnejšem kibernetskem napadu doslej je bilo prizadetih več sto tisoč računalnikov v okoli 150 državah. Začel se je v petek, njegove tarče pa so bile med drugim banke, bolnišnice in vladni uradi. Napadalci so izkoristili šibke točke v starejših Microsoftovih operacijskih sistemih in z izsiljevalskim virusom, imenovanim WannaCry, blokirali delovanje računalnikov, dokler ne bi bila v virtualni valuti bitcoin izplačana odkupnina.

"Kar se vira teh groženj tiče, je vodstvo Microsofta samo opozorilo, da je virus prišel od posebnih služb v ZDA," je danes v Pekingu, kjer se je udeležil vrha pobude o novi svilni poti poudaril Putin.

Pri tem je spomnil na zapis predsednika Microsofta Brada Smitha, ki je objavil, da je kodo, ki je bila uporabljena v napadu, razvila ameriška agencija NSA. V javnost pa naj bi ta koda glede na ugotovitve preiskovalcev prišla iz dokumentov, ki jih je nekdo odvrgel.

"Tak duh, ki je bil izpuščen iz steklenice in ki so ga posebej ustvarile tajne službe, lahko povzroči veliko škode njegovim avtorjem in ustvarjalcem," je še dejal Putin in zagotovil, da "to povsem nič ne zadeva Rusije".

ZDA so namreč že večkrat obtožile Rusijo, da je med glavnimi načrtovalci kibernetskih napadov na interese Zahoda. Tako naj bi ruski hekerji povzročili tudi vdor v računalnike ameriških demokratov in potem z lansiranjem občutljivih informacij torpedirali predsedniško kandidaturo Hillary Clinton.

Marca je ameriško tožilstvo tudi vložilo obtožnico proti dvema predstavnikoma ruske tajne službe in dvema hekerjema, ki naj bi sodelovali pri kraji osebnih podatkov okoli 500 milijonov uporabnikov portala Yahoo.

Čeprav med tokratnim kibernetskim napadom ruske institucije, kot so banke ali bolnišnice, niso utrpele pomembnejše škode, pa je Putin incident označil za zelo zaskrbljujočega in napovedal takojšnje pogovore o tem na "pomembnem političnem nivoju". "To ni nič dobrega in zahteva odgovor," je še dejal ruski predsednik in pozval k razvoju varnostnega sistema pred tovrstnimi napadi.

STA


Najbolj brano