Severna Koreja naj bi imela do 5000 ton kemičnega orožja

Severna Koreja naj bi imela do 5000 ton kemičnega orožja, tudi večje količine živčnega strupa VX, s katerim so ubili polbrata severnokorejskega voditelja Kim Jong Nama, opozarjajo južnokorejski strokovnjaki. Severna Koreja kemična orožja izdeluje na osmih različnih lokacijah.

Severnokorejski vodja Kim Jong Un Foto: Xinhua/Sta
Severnokorejski vodja Kim Jong Un Foto: Xinhua/Sta

SEUL > Sledove bojnega živčnega plina VX so našli na obrazu in očeh Kim Jong Nama. Umrl je 13. februarja po napadu na letališču v Kuala Lumpurju, kjer je čakal na let za Macao. Združeni narodi imajo omenjeni plin na seznamu orožij za množično uničevanje.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo v dokumentu iz leta 2014 trdi, da je Severna Koreja kemično orožje začela izdelovati v 80. letih, v skladiščih pa ga hrani med 2500 in 5000 ton.

"Severna Koreja ima velike zaloge plina VX, ki ga lahko izdelujejo z nizkimi stroški," je povedal obrambni analitik Lee Il-Woo.

Plin VX so odkrili pred kakšnimi 100 leti. Če ga žrtev absorbira skozi kožo, oči ali nos, je dovolj le majhna kaplja, da uniči centralni živčni sistem. Plin je brezbarven in brez vonja.

Profesor vojaških znanosti na univerzi Hannam Kim Jong-Ha pravi, da ima Severna Koreja 16 različnih vrst živčnih plinov in 13 vrst biološkega orožja. Ima tudi druge smrtonosne kemikalije.

Severna Koreja ni pogodbenica mednarodne konvencije o kemičnem orožju iz leta 1997, v skladu s katero bi morale države o svojih zalogah tega plina poročati, morale pa bi tudi pospešeno zmanjševati svoje zaloge.

STA


Najbolj brano