Sneg ovira promet na Hrvaškem, v BiH, na Češkem in Slovaškem

Zaradi močnega vetra in sneženja so morali zapreti nekaj državnih cest na Hrvaškem, v prestolnici Bosne in Hercegovine Sarajevu pa je sneg povzročil kaos na mestnih ulicah, poročajo tamkajšnji mediji. Voznike opozarjajo na nujno potrebno zimsko opremo na cestah v više ležečih območjih. Ob hrvaški obali Jadrana tudi močno dežuje. Sneg povzroča težave tudi na Češkem in Slovaškem.

 Foto: STA
Foto: STA

ZAGREB, SARAJEVO, PRAGA, BRATISLAVA, INNSBRUCK, BUDIMPEŠTA > Po podatkih hidrometeorološkega zavoda Federacije BiH je v Sarajevu od torka zvečer padlo približno 30 centimetrov snega, ki je v mestu povzročil prometni kolaps. Kot so poročali mediji v BiH, zimske službe niso pravočasno začele plužiti snega z ulic zaradi slabe koordinacije z institucijami, ki bi morale naložiti posredovanje zimske službe.

Na Hrvaškem v Gorskem kotarju in Liki se je sneženje medtem umirilo, nekaj po 9. uri pa so za ves promet spet odprli avtocesto Reka-Zagreb, je poročal hrvaški avto klub. Močna burja ovira promet na jadranski magistrali, ki je odprta samo za osebna vozila.

Samo za osebna vozila je odprt tudi odcep Sveti Rok-Posedarje na avtocesti Zagreb-Split kot tudi most na otok Pag. Kot so dodali, so zaradi snežnega neurja zaprte državne ceste na območju Maslenice v zaledju Dalmacije.

Močna burja je prekinila tudi nekatere trajektne in katamaranske linije na otoke Hvar, Pag, Rab in Mali Lošinj.

Močno snežno neurje je zajelo tudi gorata območja v Makedoniji, posebej v Kumanovu in Štipu.

Sneg je znova pobelil tudi Češko in Slovaško in povzročil nemalo težav v prometu. Ponekod je v ponoči zapadlo tudi do 30 centimetrov snega. Na Slovaškem svarijo pred možnostjo snežnih plazov.

Podobno je tudi v gorskih predelih Avstrije, zlasti na Tirolskem. Nevarnost snežnih plazov zaradi novozapadlega snega je zlasti nad nadmorsko višino 2000 metrov kritična.

V Alpah na območju Arlberga je sicer samo v nocojšnji noči zapadlo med 30 do 50 centimetrov snega, v zadnjih treh dneh pa skupaj do enega metra.

Podobno o nevarnostih snežnih plazov poročajo iz Slovaške, kjer opozarjajo tudi pred poledico na cestah. Na Češkem je zaradi snega s cest zdrsnilo več tovornjakov, zaradi česar so za danes predvsem na cestah na višje ležečih območjih preventivno zaprli tovorni promet.

O vremenskih težavah poročajo tudi iz Madžarske. Na madžarski najvišji gori Kekes (1014 metrov nadmorske višine) so namerili okoli deset centimetrov snega, a večje težave povzroča močan veter.

Vreme je močno upočasnilo promet v madžarskih mestih in tudi železniški promet, ki beleži zamude. Policija je zaradi slabih vremenskih razmer prekinila celo 24-urno evropsko akcijo merjenja hitrosti na cestah.

STA


Najbolj brano