Stoltenberg: Nato bo postal član koalicije za boj proti IS

Zveza Nato bo postala članica globalne koalicije za boj proti teroristični skupini Islamska država, je sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg pred vrhom Nata, ki bo popoldne v Bruslju. To je eden od elementov novega načrta za krepitev Natove vloge v boju proti terorizmu, ki ga bodo danes sprejeli voditelji.

 Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je sporočil, 
da bo zveza Nato  postala članica globalne koalicije za boj 
proti teroristični skupini Islamska država. Foto: STA
Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je sporočil, da bo zveza Nato postala članica globalne koalicije za boj proti teroristični skupini Islamska država. Foto: STA

BRUSELJ > Vse zaveznice individualno že sodelujejo v koaliciji za boj proti IS. Tudi Nato koalicijo že podpira z zagotavljanjem informacij z zračnim opozorilnim in nadzorovalnim sistemom awacs ter z urjenjem iraških in afganistanskih sil.

Članstvo Nata kot organizacije je močno politično sporočilo enotnosti in zavezanosti v boju proti terorizmu, je poudaril Jens Stoltenberg. Poleg tega bo pristop organizacije h koaliciji izboljšal praktično usklajevanje v koaliciji.

Ne spreminja pa članstvo v koaliciji narave Natove vloge v boju proti IS. Zavezništvo ne bo izvajalo bojnih operacij, je znova poudaril Stoltenberg.

Načrt za okrepitev Natove vloge v boju proti terorizmu vključuje še razširitev prispevka zavezništva v boju proti koaliciji s s krepitvijo dejavnosti sistema awacs, izmenjave informacij in oskrbe z gorivom v zraku.

Voditelji se bodo danes dogovorili tudi za vzpostavitev nove protiteroristične celice na sedežu Nata, ki bo izboljšala izmenjavo obveščevalnih informacij, tudi o tujih terorističnih borcih. Imenovali bodo tudi koordinatorja za spremljanje teh dejavnosti.

STA


Najbolj brano