Teroristični napad pred volitvami

Zadnja dneva in ure volilne kampanje za francoskega predsednika je zaznamoval teroristični napad v središču Parizu v četrtek zvečer. Zato so oblasti še dodatno okrepile varnost na jutrišnjih volitvah, na katerih bo izpostavljena četverica skušala osvojiti prvi dve mesti in s tem napredovati v drugi krog.

Pariz Foto: Andrej Guštin
Pariz Foto: Andrej Guštin

PARIZ > “Dan po napadu so Parižani prestrašeni, saj se zavedajo, da lahko kjerkoli postanejo žrtve atentata. Na vseh javnih mestih in v trgovinah varnostniki pregledujejo torbe, zavedajo pa se, da je bil tokratni napad nekakšno opozorilo, predstava za javnost, da lahko teroristi udarijo kjerkoli. Ta dogodek bo zagotovo vplival na volitve, a je vprašanje, kako,” je včeraj iz Pariza komentirala Manica Ambrožič, novinarka RTV Slovenija. Te dni stanuje le lučaj od Elizejskih poljan, mesta četrtkovega napada. “Fillon se je zelo dostojanstveno odzval na dogodek in z umirjeno retoriko okrepil svoj položaj. V zadnjih dneh sicer Le Penovi nekoliko upada priljubljenost, a ne verjamem, da bi ta dogodek radikalno spremenil volilno izbiro,” še dodaja Janežičeva.

Atentat, v katerem sta umrla policist in napadalec, ranjena pa sta še dva policista in nemška turistka, se je zgodil ravno med zadnjim televizijskim soočenjem predsedniških kandidatov. Napadalec, 39-letni francoski državljan Karim Cherufi, je z avtomatskim orožjem nedaleč od Slavoloka zmage streljal na policijski kombi, potem ko se je z avtomobilom ustavil ob njem. Nato je skušal peš zbežati, a so ga ustrelili. Odgovornost za napad je prevzela teroristična organizacija Islamska država. Francoski preiskovalci so medtem pridržali tri sorodnike ubitega napadalca, preiskava pa še poteka. Ker so med četverico kandidatov, ki imajo največ možnosti za uvrstitev v drugi krog jutrišnjih predsedniških volitev, v javnomnenjskih raziskavah minimalne razlike v podpori volilcev (med 19- in 24-odstotnimi točkami razlike), lahko tudi takšni dogodki pomenijo jeziček na tehtnici. “Vprašanje varnosti je manj pomembno, kot se nam je zdelo. Praktično vsi so bolj zaskrbljeni za delovna mesta in dostop do njih. Sicer pa Francozi volitve jemljejo zelo resno. Večina mi je odgovarjala, da se bo odločila potem, ko bo prebrala njihove programe, kar je v Sloveniji nepredstavljivo,” je še povedala Manica Janežič.

Najbolje je v zadnjih tednih kazalo neodvisnemu kandidatu Emmanuelu Macronu, nekdanjemu socialističnemu ministru, ki pa edini nedvomno ne nastopa proti Evropski uniji in evru. V zadnjem tednu je podpora nekoliko narasla tudi kandidatu republikancev Francoisu Fillonu, ki je bil po aferi z navidezno zaposlitvijo svoje žene v nemilosti javnosti in medijev, še bolj pa levičarskemu populistu, nekdanjemu socialistu, ki ga podpira tudi komunistična partija, Jean-Lucu Melanchonu. Katerikoli od trojice bi imel v drugem krogu, čez dva tedna, zagotovljeno zmago proti skrajni desničarki Marine Le Pen, če se bo vanj uvrstila. DENIS SABADIN


Najbolj brano