Trump: Storil bom vse za mir na Bližnjem vzhodu

Ameriški predsednik Donald Trump se je danes v Betlehemu srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Dejal je, da bo storil vse, kar lahko, da bodo dosegli mirovni sporazum med Izraelci in Palestinci. Pripravljenost na dialog z Izraelci je izkazal tudi Abas.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

BETLEHEM > “Zavezan sem poskusom za dosego mirovnega sporazuma med Izraelci in Palestinci. Nameravam narediti vse, kar lahko, da bi pomagal doseči ta cilj,” je po srečanju z Mahmudom Abasom povedal Donald Trump, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Če lahko Izrael in Palestinci sklenejo mir, bo to začetek mirovnega procesa za celoten Bližnji vzhod. To bo izjemen dosežek,” je poudaril ameriški predsednik.

“Mahmud Abas mi je zagotovil, da mi bo pomagal pri tem,” je dodal na tiskovni konferenci s palestinskim predsednikom. Podobno mu je zagotovil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, s katerim se je srečal v ponedeljek, je še povedal Trump, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Pripravljeni smo začeti dialog z našimi sosedi Izraelci, da bi okrepili zaupanje in ustvarili pravo priložnost za mir,” je po srečanju povedal palestinski predsednik. “Naš temeljni problem so okupacija, naseljevanje in zavračanje Izraelcev, da ne priznajo palestinske države, kot smo mi njihovo,” je še izpostavil.

Poleg tega se je znova zavzel za rešitev dveh držav in neodvisno palestinsko državo.

Ameriški predsednik je o miru med Palestinci in Izraelci spregovoril tudi v izraelskem muzeju v Jeruzalemu, kjer je nagovoril izraelske politike in druge visoke predstavnike. “Vsekakor ne bo lahko doseči miru,” je poudaril. “To vemo vsi. Obe strani se bosta morali soočiti s težkimi odločitvami. Vendar pa lahko Palestinci in Izraelci z odločnostjo, kompromisom in prepričanjem, da je mir mogoč, sklenejo dogovor,” je izpostavil.

Ponovil je tudi svojo zavezo, da bo pomagal pri doseganju dogovora. V nagovoru je dejal še, da so Palestinci pripravljeni doseči mir. To pa je ugotovil tudi v pogovoru z izraelskim premierjem Netanjahujem.

Trumpov obisk spremljajo tudi protesti v podporo okoli tisoč Palestincem, ki v priporu že več kot mesec dni gladovno stavkajo. Ameriškemu predsedniku so svojci priprtih napisali tudi pismo s pozivom k ukrepanju.

Izraelska vlada je sicer pred Trumpovim obiskom odobrila več ukrepov za izboljšanje stanja palestinskega gospodarstva in olajšanje prehajanja meje. Sprejeti ukrepi so bili odgovor na Trumpovo prošnjo, naj mu pred pogovori z Abasom predstavijo “ukrepe za izgradnjo zaupanja”.

Trump je kasneje obiskal tudi muzej v spomin na žrtve holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu, kjer je skupaj s ženo Melanio položil venec.

“Z besedami se ne da opisati globine tega zla in obsega bolečine in uničenja. To je bilo najtemačnejše obdobje v zgodovini,” je povedal v kratkem nagovoru po spominski slovesnosti. “To je bil najbolj divji zločin proti bogu in njegovim otrokom,” je še poudaril.

Bela hiša je sicer v zadnjih mesecih s svojim odnosom do holokavsta sprožila kar nekaj nezadovoljstva. V sporočilu za javnost ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta tako denimo niso omenili Judov. Ob kemičnem napadu v Siriji pa je tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer sirskega predsednika Bašarja al Asada primerjal z nemškim nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem.

Ameriški predsednik bo svojo prvo turnejo na tujem, ki jo je začel v soboto v Savdski Arabiji, nato nadaljeval v Rimu, kjer ga bo v sredo sprejel italijanski državni vrh, v Vatikanu pa papež Frančišek.

STA


Najbolj brano