• Donald Trump naj bi Rusom prenesel informacijo, ki so jo ZDA 
dobile od tuje države, pri čemer naj bi ogrozil obveščevalne 
vire te neimenovane države.
    Donald Trump naj bi Rusom prenesel informacijo, ki so jo ZDA dobile od tuje države, pri čemer naj bi ogrozil obveščevalne vire te neimenovane države.
    Foto: Sta

Trump naj bi Rusom izdal zaupne informacije o terorizmu

torek, 16. maj 2017, 08:55

Ameriški časnik Washington Post je v ponedeljek objavil, da je ameriški predsednik Donald Trump 10. maja v Ovalni pisarni ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu in veleposlaniku Sergeju Kisljaku izdal zaupne informacije glede vojne proti terorizmu. Bela hiša pisanje časnika zanika, senatorji pa jo kljub temu pozivajo, naj se spravi v red.

WASHINGTON > Washington Post poroča, da je Donald Trump Rusom prenesel informacijo, ki so jo ZDA dobile od tuje države, pri čemer naj bi ogrozil obveščevalne vire te neimenovane države. ZDA niso dobile dovoljenja, da lahko to informacijo delijo z drugimi državami, najmanj pa z Rusijo. Šlo naj bi za informacijo okrog grožnje Islamske države z napadi na potniška letala z bombami, skritimi v prenosnih računalnikih.

Časnik se sklicuje na neimenovane vire v Trumpovi vladi, Bela hiša pa je te informacije zanikala. Svetovalec za nacionalno varnost Herbert McMaster je zagotovil, da je poročanje časopisa napačno, ker ni bilo govora o občutljivih obveščevalnih virih ali metodah. Državni sekretar Rex Tillerson je to potrdil in dodal, da ni bilo govora niti o vojaških operacijah.

Washington Post piše, da je Trump s tem ogrozil sodelovanje z zavezniško državo, ki dobro pozna notranje delovanje IS. "Trump je, kot kaže, zelo malomaren in ne dojema resnosti stvari, s katerimi se ukvarja, še posebej ko gre za obveščevalne dejavnosti in nacionalno varnost. Vse skupaj je še bolj zamegljeno zaradi težav, ki jih ima z Rusijo," je za časopis povedal neimenovani nekdanji visoki uradnik ameriške vlade.

Predsednik senatnega odbora za mednarodne zadeve republikanec Bob Corker iz Tennesseeja je posvaril, da se mora Bela hiša nujno spraviti v red, ker očitno drvi navzdol in mora najti način, da se ujame. "Ekipa za nacionalno varnost je trdna in dobro dela, vendar pa zaradi pomanjkanja discipline nastaja zmešnjava, ki ustvarja zaskrbljujoče ozračje," je posredno ošvrknil Trumpa.

STA


Povej naprej:

 

Mnenja