Trump predlaga “največje davčne olajšave v zgodovini”

Ameriški predsednik Donald Trump bo danes objavil svoj predlog davčnih olajšav, ki jih Bela hiša že razglaša za največje v zgodovini. Demokrati medtem izražajo skrb, da bodo olajšave brez dodatnih prilivov povečale proračunsko luknjo in nacionalni dolg za "največ v zgodovini".

Ameriški predsednik Donald Trump bo danes objavil svoj 
predlog davčnih olajšav, ki jih Bela hiša že razglaša za 
največje v zgodovini. Foto: Arhiv Pn
Ameriški predsednik Donald Trump bo danes objavil svoj predlog davčnih olajšav, ki jih Bela hiša že razglaša za največje v zgodovini. Foto: Arhiv Pn

WASHINGTON > Davčni načrt, ki bo predmet razprav v kongresu verjetno še nekaj tednov in mesecev, bo objavljen danes, Bela hiša pa je že spravila v javnost nekaj podrobnosti. Najbolj privlačna za davkoplačevalce je ta, da se bo standardna olajšava za posameznike povišala s 6300 na 12.600 dolarjev na leto, za družine oziroma poročene pare pa z 12.700 na 24.000 dolarjev na leto.

Trumpova zamisel o davčni reformi se razlaga kot velika poenostavitev vlaganja davčnih napovedi. Predsednik je dejal, da si želi, da bi Američani lahko napoved sestavili na papirju velikem kot razglednica namesto na sedanjih kupih dokumentov, ki jih razumejo le posebej izobraženi in usposobljeni davčni svetovalci.

Reforma prinaša tudi znižanje davčne stopnje za posameznike in krčenje števila davčnih razredov s sedmih na največ tri ali štiri. Stopnja za tiste z manj kot 75.000 dolarji dohodka na leto naj bi padla na 12 odstotkov, za tiste z do 225.000 dolarji dohodka na 25 odstotkov, za vse bogatejše pa na 33 odstotkov.

Finančni minister Steven Mnuchin je danes povedal, da bo davčna stopnja za podjetja oziroma korporacije padla s 35 na 15 odstotkov, podobno tudi za malo gospodarstvo z 39,6 na 15 odstotkov. O tem se bodo sicer še pogajali, saj republikanci v kongresu predlagajo 20 odstotkov. Mnuchin je ob tem zagotovil, da bodo odpravili davčne luknje, ki bogatim omogočajo izigravanje sistema.

Davčna reforma je glavno vprašanje, ki zanima republikance v kongresu, ki so zaradi tega pripravljeni prenesti vse izpade predsednika Trumpa proti sodnemu sistemu in druge.

Republikanci so se skozi osem let vladavine demokrata Baracka Obame ogorčeno pritoževali nad naraščanjem javnega dolga, ki je trenutno visok približno 20.000 milijard dolarjev. Demokratov to takrat ni motilo, zdaj pa je položaj obrnjen. Demokrati opozarjajo na javni dolg, republikanci pa so prepričani, da ga davčne olajšave ne bodo povečale.

Nestrankarski Skupni kongresni odbor za obdavčenje je že sporočil, da bodo Trumpove davčne olajšave povišale dolgoročni proračunski primanjkljaj. Ocenjuje se za 1000 milijard dolarjev v desetletju. Republikanci na čelu s Trumpom pa zagotavljajo, da bodo olajšave krepko oživele gospodarstvo in v proračun se bo steklo veliko več denarja kot doslej.

Davčna reforma je šele objavljena in v povojih. O njej se bo razpravljalo v kongresu med republikanci, potrebna pa bo tudi podpora demokratov, če bodo olajšave postale stalne, ne le začasne. Bela hiša predvideva, da bi bila lahko reforme sprejeta do konca leta.

STA


Najbolj brano