Trumpova zdravstvena reforma bo odvzela zavarovanje 23 milijonom Američanom

Proračunski urad ameriškega kongresa (CBO) je v sredo objavil svojo oceno 4. maja v predstavniškem domu kongresa potrjene republikanske zdravstvene reforme, ki ji kritiki pravijo trumpcare. CBO ugotavlja, da bo s to reformo do leta 2026 brez zavarovanja 51 milijonov Američanov, mlajših od 61 let, oziroma 23 milijonov več kot brez nje.

Donald Trump Foto: Arhiv Pn
Donald Trump Foto: Arhiv Pn

WASHINGTON > CBO je izračunal, da bo proračun v desetih letih z reformo prihranil 119 milijard dolarjev, cena zavarovalnih premij pa bo padla. Predsednik predstavniškega doma kongresa republikanec Paul Ryan je poročilo CBO pozdravil in dejal, da govori to, kar so govorili sami, namreč da bodo premije za zavarovanje nižje.

Minister za zdravstvo v Trumpovi administraciji Tom Price je prav tako republikanec, vendar je za razliko od Ryana poročilo CBO kritiziral, saj je prepričan, da je napačno. CBO ni strankarska organizacija, ampak so njeni člani računovodje.

Priceova jeza je razumljiva, saj je jasno, da bodo skušali demokrati zaradi trumpcare osvojiti večino v obeh domovih ameriškega kongresa in začeti postopek odstavitve predsednika Trumpa. Poročilo CBO jim sicer ustvarja nekaj težav, ker ne vedo, ali se bolj splača na volitvah osredotočili na Trumpovo rusko afero ali zdravstveno reformo. Oboje naj bi bilo za republikance uničujoče.

Davčne olajšave bodo koristile le tistim, ki zaslužijo več kot 200.000 dolarjev na leto

Davčne olajšave iz reforme bodo namreč koristile le tistim, ki zaslužijo več kot 200.000 dolarjev na leto, premije bodo nižje le za zdrave, saj jih bolni in revni sploh ne bodo plačevali, ker bodo zanje predrage. Reforma namreč zavarovalnicam dovoljuje, da bolnim zaračunajo več, obenem pa ukinja zvezne proračunske subvencije za revne.

Iz programa zdravstva za revne in invalide medicaid namerava trumpcare v desetih letih črtati 834 milijard dolarjev. CBO poroča, da si ljudje ne bodo mogli privoščiti zavarovanj, pri čemer bodo poleg bolnih in revnih najbolj prizadeti tudi starejši, ki še niso dopolnili 61 let, da bi jih pokril program medicare.

Obamacare vs. trumpcare

Največja razlika med reformo predsednika Baracka Obame (obamacare) in Trumpovih republikancev je v tem, da pri obamacare zavarovalnice ljudi niso smele spraševati o zdravju in so za vse veljale enake premije, čeprav različno od države do države. Trumpcare zavarovalnicam omogoča zaračunavanje višjih premij vsem, ki imajo kakšno okvaro.

V zvezi z reformo je v ZDA trenutno zelo popularen izraz "pred-obstoječe stanje", kar je lahko bolezen, okvara ali marsikaj drugega, s čim se posameznik ubada pred sklenitvijo zavarovanja. Po ocenah demokratskih kritikov bodo na primer zavarovalnice bolniku z rakom po novem lahko zaračunale za premijo 140.000 dolarjev na leto oziroma 3500 odstotkov več kot doslej.

Rak je le najbolj očitna podoba "pred-obstoječega stanja", kamor prištevajo še na primer diabetes, Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen, hemofilijo in podobno.

Ljudje, še posebej to velja tudi za Trumpove volilce, ki so trenutno zavarovani po obamacare, ne vedo, da zavarovalnice sem prištevajo med drugim nosečnost, operacijo kolena, migreno, alergijo, alkoholizem, duševne bolezni, depresijo, debelost, spolno izprijenost in akne, pa še veliko drugega.

Vsak Američan bo tako ali drugače padel v kategorijo "pred-obstoječih"

To pomeni, da bo vsak Američan, ki se bo skušal samostojno zavarovati brez delodajalca z velikim številom zaposlenih, tako ali drugače padel v kategorijo "pred-obstoječih" in si mastnih premij ne bo mogel privoščiti. Pomagal mu ne bo nihče, ker bodo državne subvencije ukinjene.

V okviru obamacare so premije resnično naraščale hitreje, kot je bilo predvideno, vendar so odgovorne zvezne države, kot je na primer New York, poskrbele za svoje prebivalce s subvencijami, pri čemer jim je pomagala zvezna vlada. Premije so naraščale in zavarovalnice so zapuščale obamacare v tistih državah, ki so jih vodili republikanski guvernerji, ki so zavrnili zvezna sredstva za pomoč svojim državljanom.

STA


Najbolj brano