Umrl 101-letni milijarder David Rockefeller

Glava družine in svetovno znani milijarder David Rockefeller je danes umrl. 101 leto star nekdanji bankir je umrl v svoji hiši severno od New Yorka zaradi odpovedi srca, poročanje ameriških medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

David Rockfeller Foto: Youtube
David Rockfeller Foto: Youtube

NEW YORK > David Rockefeller, ki je veljal za zmernega republikanca, je bil zadnji še živeči vnuk legendarnega naftnega mogotca Johna D. Rockefellerja, ki je ustanovil podjetje Standard Oil in bil začetnik družinske dinastije.

Davidov oče je bil edini Johnov sin, John D. Rockefeller mlajši, ki je zgradil znameniti Rockefellerjev center. Mati Abby je bila velika mecenka kulture in je soustanovila muzej sodobnih umetnosti v New Yorku.

Po navedbah ameriške revije Forbes je bilo premoženje družine Rockefeller nazadnje ocenjeno na 3,2 milijarde evrov.

David Rockefeller se je rodil 12. junija 1915. Bil je bivši predsednik in direktor banke Chase Manhattan. V času, ko je bil na čelu omenjene banke, med letoma 1969 in 1981, je vzpostavil mrežo tesnih odnosov z ameriško administracijo in multinacionalnimi korporacijami, na spletni strani navaja Reuters.

David Rockefeller je diplomiral na Harvardu leta 1936. Študiral je angleško zgodovino in književnost. Podiplomski študij iz ekonomije je pridobil na Harvardu in Londonski ekonomski šoli. Doktorat iz ekonomije je pridobil na univerzi v Chicagu leta 1940.

S soprogo Margaret McGrath je imel šest otrok in deset vnukov.

STA


Najbolj brano