Uradni izidi francoskih volitev potrdili zmago Macrona

Tudi skorajda dokončni uradni izidi prvega kroga francoskih predsedniških volitev so potrdili zmago sredinskega kandidata Emmanuela Macrona, ki je prejel 23,9 odstotka glasov. V drugem krogu 7. maja se bo pomeril z vodjo skrajne desnice Marine Le Pen, ki ji je svoj glas zaupalo 21,4 odstotka volivcev.

Emmanuel Macron Foto: Wikipedia/Pablo Tupin-Noriega
Emmanuel Macron Foto: Wikipedia/Pablo Tupin-Noriega

PARIZ > Kandidat konservativnih Republikancev Francois Fillon je osvojil 19,9 odstotka glasov, tik za njim je na četrtem mestu levičar Jean-Luc Melenchon z 19,6 odstotka podpore. Socialist Benoit Hamon je prejel podporo 6,3 odstotka volivcev, Nicolasa Dupont-Aignana pa je podprlo 4,7 odstotka udeležencev volitev.

Podpora preostalih petih kandidatov se giblje med nekaj več kot odstotkom in 0,18-odstotno podporo za zadnjeuvrščenega Jacquesa Cheminada, izhaja iz uradnih izidov, ki jih je objavilo francosko notranje ministrstvo po preštetju 97 odstotkov glasovnic.

Volilna udeležba v nedeljskem prvem krogu je bila 78-odstotna, medtem ko je v prvem krogu leta 2012 znašala 80 odstotka, povzemajo tuje tiskovne agencije.

Razporeditev glasov po posameznih mestih med drugim razkriva, da Emmanuel Macron uživa veliko podporo v Parizu, kjer je osvojil 34,8 odstotka glasov, Marine Le Pen pa le pet odstotkov. Pred njo so se uvrstili tako Fillon, Melenchon kot Hamon.

STA


Najbolj brano