V Albaniji več tisoč ljudi zahtevalo odstop vlade

Več tisoč podpornikov desne opozicije je na protestu v Tirani danes zahtevalo odstop vlade socialističnega premierja Edija Rame. Obtožujejo ga, da je državo pahnil v revščino in korupcijo. Dvomijo tudi, da bo vlada volitve, ki so predvidene junija, izvedla pošteno.

Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Gombač
Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Gombač

TIRANA > Vlada mora oditi, prišel je čas, da jo zrušimo, je množici pred sedežem vlade dejal vodja opozicijske Demokratske stranke Lulzim Basha. K odstopu so Edija Ramo in njegovo vlado pozivali tudi zbrani s slogani na transparentih.

“Gre za demokratično revolucijo, ki je brez povratka in pozivam vse Albance, da se nam pridružijo do zmage in odhoda Rame,” je dejal nekdanji premier Sali Berisha.

Parlamentarne volitve so v državi razpisane za 18. junij. A opozicija zahteva, da vlada pred tem odstopi in oblast preda tehnični vladi, ki da bi izvedla poštene volitve. Vlada odgovarja, da nima časa za izpolnitev opozicijske zahteve, da bi glasovanje potekalo elektronsko.

Albanija je članica Nata od leta 2009, leta 2014 pa je dobila status kandidatke za pristop k Evropski uniji. Upa, da bi lahko pristopna pogajanja začela proti koncu leta.

STA


Najbolj brano