V Barceloni protesti po priporu voditeljev katalonskih civilnih združenj

Potem ko je špansko sodišče v ponedeljek zvečer odredilo pripor za voditelja dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodjo Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza -, so v Barceloni izbruhnili novi protesti.

Obe združenji, iz katerih prihajata Cuixart in Sanchez, sta v 
odziv na pripor za danes pozvali k novim protestom in stavki. 
Fotografija je simbolična.
Obe združenji, iz katerih prihajata Cuixart in Sanchez, sta v odziv na pripor za danes pozvali k novim protestom in stavki. Fotografija je simbolična. 

MADRID/BARCELONA > Več sto zagovornikov samostojne Katalonije se je ponoči zbralo pred poslopjem katalonske regionalne vlade. Nekaterih so ob tem prepevali deželno himno in nosili napise Svobodo za politične zapornike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prek družbenih omrežij so kmalu tudi razširili pozivi k novim demonstracijam, ki naj bi jih danes pripravili po vsej Kataloniji in izven nje, med drugim tudi v britanski prestolnici London.

Jordi Cuixart je še pred priporom posnel video poslanico, ki naj bi jo objavili samo v primeru njegovega zaprtja. "Če gledate ta posnetek, je to zato, kar se je država odločila, da mi zanika mojo svobodo," v poslanici nagovarja Cuixart in napoveduje, da bo njegova organizacija za svojo stvar sedaj delovala v podzemlju in miroljubno.

Zagovornike samostojnosti Katalonije je tudi pozval, naj "nikoli ne izgubijo upanja, saj Katalonci zaslužijo svojo prihodnost", poroča BBC.

Cuixart in Sanchez sta osumljena spodbujanja protestnikov k oviranju španske policije, ki je skušala preprečiti izvedbo katalonskega referenduma o neodvisnosti z zasegom glasovnic in glasovalnih skrinjic na voliščih. Obe združenji, iz katerih prihajata Cuixart in Sanchez, sta v odziv na pripor za danes pozvali k novim protestom in stavki.

Na španskem sodišču je v ponedeljek nastopil tudi načelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero, ki mu zaradi domnevnega spodbujanja protestov in ker ni preprečil referenduma, grozi 15-letna zaporna kazen, a je lahko odkorakal na prostost, še poroča AFP.

STA


Najbolj brano