V Beogradu novi protivladni protesti

V Beogradu so v torek zvečer potekali novi protivladni protesti, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi. Protestniki so stavbo srbske vlade obmetavali z rolami toaletnega papirja, prav tako so ob obletnici rušenja črnih gradenj v naselju Savamala obiskali to beograjsko četrt, kjer je gradbišče za projekt Beograd na vodi.

Beograd Foto: Ana Cukijati
Beograd Foto: Ana Cukijati

BEOGRAD > Protestniki so ob tem glasno vzklikali “Mesto je naše” in “Vučić Erdogan” ter nosili transparente z napisi, kot sta “Ne damo Beograda” in “Narod je lačen, elita se veseli”.

Proteste v torek zvečer je pripravila državljanska pobuda Ne da(vi)mo Beograda. Pridružili so se udeleženci večdnevnih večernih protestov študentov in mladih, ki potekajo pod geslom Proti diktaturi.

V noči s 25. na 26. april 2016 so zamaskirani neznanci v naselju Savamala porušili nekaj nezakonito zgrajenih objektov. Policija in komunalna policija se na pozive državljanov nista odzvali. V Savamali je gradbišče za projekt Beograd na vodi, ki ga je vlada označila kot projekt nacionalnega pomena. Tretjino kapitala zanj je prispevala srbska vlada, ostalo partner iz Združenih arabskih emiratov.

V Beogradu so se po predsedniških volitvah, na katerih je v prvem krogu 2. aprila s 55 odstotki glasov podpore slavil dosedanji srbski premier Aleksandar Vučić, začeli protesti proti Vučiću, ki so se razširili še v Novi Sad, Niš, Kragujevac in nekatera druga srbska mesta.

STA


Najbolj brano