V Italiji zaščitili mladoletnike z zakonom, ki prepoveduje trolanje

V Italiji so danes sprejeli zakon, ki se bori proti nadlegovanju in žaljenju na spletu, t. i. trolanju. Zakon omogoča mladim, ki so tarča trolanja, da se žaljive komentarje in drugo vsebino nemudoma zbriše s spleta. Z zakonom želijo predvsem zmanjšati stopnjo samomorov in samopoškodovanja med mladimi.

Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

RIM > Poslanci so danes enoglasno sprejeli zakon, ki ščiti mladoletne osebe pred žalitvami na spletu. Zakon namreč prepoveduje kakršnokoli objavljanje žalitev, izsiljevanje ali krajo identitete.

"Zakon je prvi potreben korak. Posvetili smo ga Carolini Picchio in ostalim žrtvam spletnega ustrahovanja," je dejala predsednica spodnjega doma parlamenta Laura Boldrini.

Carolina Picchio je bila stara 14 let, ko je leta 2013 naredila samomor. Na družbenem omrežju facebook se je pred tem namreč pojavil posnetek, na katerem je bila pijana na zabavi. Zaradi tega posnetka so jo številni njeni vrstniki žalili.

Njena sestra in prijatelji so sicer prijavili žaljiva sporočila Facebooku, ki pa ni storil nič.

Po novem zakonu lahko najstniki starejši od 14 let in starši mlajših otrok neposredno zaprosijo spletno stran za izbris žaljive vsebine. Če je vsebina še vidna 48 ur po prijavi, se lahko žrtev pritoži na neodvisnega poroka za zasebnost, ki bo posredoval pri upravitelju spletne strani.

Vsaka šola bo dobila tudi referenčnega učitelja za boj proti nadlegovanju na spletu, ki ga bo ministrstvo za šolstvo obveščalo o smernicah vsaki dve leti.

STA


Najbolj brano