V Jemnu se nadaljujejo zračni napadi koalicije

Koalicijska letala pod vodstvom Savdske Arabije so danes vnovič napadla Jemen, kljub temu da naj bi se posredovanje pred dvema dnevoma končalo. Koalicija je v zračnih napadih napadla uporniške položaje v bližini Sane, v okolici mesta Taiz in v mestu Jarim.

Aden Foto: Wikipedia
Aden Foto: Wikipedia

SANA > Prebivalci poročajo tudi o napadih v južni provinci Lahdž, pa tudi v bližini glavnega mesta na jugu države, Aden, kjer divjajo spopadi med uporniki in privrženci predsednika Abedraba Mansurja Hadija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije v torek zvečer sporočila, da je ustavila zračne napade na hutijske upornike, da pa jih bo znova obnovila, če bo to potrebno.

Savdska Arabija in njeni sunitski arabski zavezniki so 26. marca sprožili zračne napade na Hutije, ko so uporniki in vojaške enote, zveste bivšemu jemenskemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, zavzeli dobršen del države in predsednika Hadija pregnali iz države. Kampanja naj bi bila uspešna, saj so po navedbah Rijada uničili težko orožje in rakete, ki so jih imeli Hutiji in njihovi zavezniki.

Po navedbah zavezništva imajo Hutiji in njihovi zavezniki sicer še vedno nadzor nad prestolnico Sano, medtem ko Hadi ostaja v Rijadu.

Šiitski uporniki so v sredo pozvali k ustavitvi zračnih napadov, da bi se lahko sprte strani vrnile za pogajalsko mizo. “Po popolnem končanju agresije proti Jemnu in odpravi blokade zahtevamo obnovo političnega dialoga pod pokroviteljstvom Združenih narodov,” je sporočil tiskovni predstavnik Hutijev Mohamed Abdulsalam.

STA


Najbolj brano