V Zagrebu nadaljevali sojenje Sanaderju v zadevi Fimi-media

Zagrebško županijsko sodišče je danes nadaljevalo vnovični postopek proti nekdanjemu hrvaškemu premierju in predsedniku HDZ Ivu Sanaderju in soobtoženim, vključno s stranko HDZ, v največjem korupcijskem primeru na Hrvaškem, aferi Fimi-media. Sojenje so prekinili lani jeseni, ker je Sanader odšel na zdravljenje raka prostate.

Ivo Sanader Foto: Hina
Ivo Sanader Foto: Hina

ZAGREB > Hrvaško vrhovno sodišče je lani razveljavilo prvostopenjsko sodbo, s katero je bil Ivo Sanader obsojen na devetletno zaporno kazen zaradi odtujitve približno desetih milijonov evrov iz javnih podjetij preko oglaševalskega podjetja Fimi-media. Del denarja naj bi končal v črnih skladih HDZ, del pa v žepih posameznikov.

Vnovično sojenje so začeli jeseni lani, a so obravnave preložili, ker so konec oktobra Sanaderja sprejeli v bolnišnico v Zagrebu zaradi raka prostate. Sanader je danes novinarjem povedal, da po operaciji dobro okreva.

Novinarje je zanimalo tudi Sanaderjevo mnenje o odločitvi arbitražnega sodišča komisije ZN za mednarodno trgovsko pravo v Ženevi (UNCITRAL), ki je nedavno zavrnilo hrvaško tožbo proti madžarski energetski družbi Mol zaradi domnevno spornega prevzema upravljavskih pravic v hrvaški Ini. Na Hrvaškem bodo ponovili tudi sojenje proti Sanaderju zaradi obtožb, da je kot hrvaški premier sprejel deset milijonov evrov od Mola za prepustitev upravljavskih pravic v Ini.

Sanader je danes dejal, da je na arbitraži “zmagala resnica” to pa je zanj zadoščenje. Ponovil je, da ga je lažno bremenila glavna priča v postopku Ina-Mol, reški podjetnik Robert Ježić. Poudaril je, da sodišču ni uspelo dokazati očitkov, da je prejel podkupnino.

Nekdanji hrvaški premier je bil priča v arbitražnem postopku, ki ga je hrvaška vlada sprožila proti Molu kot odgovor na madžarsko tožbo proti hrvaški vladi na mednarodnem sodišču za urejanje investicijskih sporov v Washingtonu. Hrvaška vlada je svojo tožbo utemeljila na takrat pravnomočni odločitvi hrvaškega sodišča, da je Sanader sprejel podkupnino od Mola.

Ko je hrvaško ustavno sodišče leta 2015 razveljavilo sodbo proti Sanaderju zaradi kršitve pravic obtoženca v združenem primeru Hypo in Ina-Mol, je hrvaška vlada izgubila tudi podlago za zmago v arbitražnem postopku proti Molu. Sanader je bil v tem primeru obsojen na deset let zapora.

Po Sanaderjevem odstopu s položaja predsednika vlade in HDZ leta 2009 so proti njemu vložili šest obtožnic, doslej pa ni bila uveljavljena še nobena pravnomočna sodba za tega nekoč najmočnejšega politika na Hrvaškem.

STA


Najbolj brano