V drugem krogu lokalnih volitev v Italiji slavila desna sredina

V drugem krogu lokalnih volitev v Italiji so v nedeljo največji uspeh zabeležile stranke desne sredine. Poleg Gorice je blok okrog stranke Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija glede na prve izide slavil tudi v Genovi, Veroni in Cantanzaru.

V drugem krogu lokalnih volitev v Italiji so v nedeljo največji 
uspeh zabeležile stranke desne sredine. Foto: Maksimiljana Ipavec
V drugem krogu lokalnih volitev v Italiji so v nedeljo največji uspeh zabeležile stranke desne sredine. Foto: Maksimiljana Ipavec

RIM > V Genovi, tradicionalno utrdbi levice, je kandidat desne sredine Marco Bucci premagal levosredinskega kandidata Giannija Crivella. Mesto so sicer dolga leta vodili župani iz levosredinskega tabora.

V Veroni je prav tako desnosredinski kandidat Federico Sboarina premagal senatorko Patrizio Bisinella. Kandidat desnice je slavil tudi v Catanzaru v Kalabriji.

V Parmi je ponovna izvolitev uspela od leta 2012 vladajočemu županu Federicu Pizzarottiju, ki ga je populistično Gibanje petih zvezd pred časom izključilo iz stranke. Premagal je kandidata leve sredine Paola Scarpo.

“Veje veter sprememb. Desnosredinsko zavezništvo v Italiji znova zmaguje,” je izide komentiral vodja poslanske skupine stranke Naprej Italija v poslanski zbornici Renato Brunetta. Po letih krize je namreč Berlusconijeva stranka tudi glede na ankete spet v zagonu. V več mestih se je povezala s proti tujcem nastrojeno Severno ligo.

Drugi krog lokalnih volitev je potekal v 111 italijanskih občinah, kjer je lahko svoj glas oddalo 4,3 milijona volilnih upravičencev. Ti so v občinah, kjer v prvem krogu 11. junija nobeden od kandidatov za župana ni prejel absolutne večine, izbirali med obema najbolje uvrščenima kandidatoma.

Volilna udeležba je bila nizka. Glede na prve podatke notranjega ministrstva se jih je udeležilo 47 odstotkov volilnih upravičencev, kar naj bi bilo rekordno malo.

Lokalne volitve, ki so potekale v več kot 1000 občinah z več kot devetimi milijoni volilnih upravičencev, so bile pomemben test pred parlamentarnimi volitvami, ki naj bi potekale najpozneje spomladi prihodnje leto.

V prvem krogu je največji poraz doživelo Gibanje petih zvezd pod vodstvom Beppeja Grilla. Vsega skupaj je njegovim kandidatom v le osmih od 140 občin z več kot 15.000 prebivalci uspel vstop v drugi krog.

STA


Najbolj brano