V napadu na sufijsko svetišče umrlo najmanj 88 ljudi

V Pakistanu po četrtkovem bombnem napadu v sufijskem svetišču, v katerem je bilo po najnovejših podatkih ubitih najmanj 88 ljudi, poteka obsežna operacija proti skrajnežem. V njen so doslej ubili “več kot sto teroristov” in jih nekaj tudi pridržali. V državi so okrepili varnostne ukrepe.

 Svetišče Lal Šahbaz Kalandar  Foto: Wikipedia/Saqib Qayyum
Svetišče Lal Šahbaz Kalandar  Foto: Wikipedia/Saqib Qayyum

ISLAMABAD > Odgovornost za krvavi napad, ki je zahteval tudi življenja najmanj 20 otrok, je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Bolnišnični viri so danes sporočili, da je napad zahteval 88 življenj, potem ko so pred tem poročali o 70 mrtvih. Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, je to najbolj smrtonosen napad v Pakistanu od napada na šolo v Pešavarju konec leta 2014, ki je zahteval 150 življenj.

Pakistan je ta teden pretresla vrsta napadov skrajnežev. V Lahoreju je samomorilski napadalec ubil 13 ljudi, več deset je bilo ranjenih.

Po navedbah pakistanske vojske, so napade izvedli skrajneži iz svojih skrivališč v Afganistanu, zato so oblasti v Kabulu pozvali, naj ukrepajo. Vojska je tudi zaprla prepustno mejo med državama, ki se pogosto medsebojno obtožujeta, da nudita zavetišče skrajnežem.

Pakistanske varnostne sislole po napadu na svetišče Lal Šahbaz Kalandar v kraju Sehvan v pokrajini Sindh izvajajo obsežno operacijo proti skrajnežem po vsej državi.

Načelnik generalštaba pakistanske vojske, general Kamar Džaved Bajva, ki je danes skupaj s pakistanskim premierjem Navazom Šarifom obiskal kraj napada, je povedal, da so v operacijah od četrtka zvečer ubili več kot sto teroristov, več so jih prijeli. Šarif je obljubil uničenje skrajnežev “z vso silo države”.

Oblasti v pokrajini Sindh so po napadu razglasile tridnevno žalovanje.

STA


Najbolj brano