Vraničar Ermanova o NLB: Postopki se nadaljujejo, kot je bilo prvotno predvideno

Ključno sporočilo v povezavi z vprašanjem prodaje Nove Ljubljanske banke (NLB) je, da je Slovenija zavezana spoštovati dane zaveze in da se postopki nadaljujejo, kot je bilo prvotno predvideno, je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman poudarila po današnjem sestanku z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager v Bruslju.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman  Foto: STA
Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman  Foto: STA

BRUSELJ, LJUBLJANA > Mateja Vraničar Erman je pojasnila, da je bilo to prvo srečanje, ki sta ga s komisarko načrtovali, odkar je prevzela ministrski položaj. Opisala ga je kot konstruktivno srečanje, na katerem sta pregledali stanje pri odprtih primerih, predvsem glede nadaljnjih ukrepov oziroma postopkov v povezavi z bankami.

Dogovorili sta se za nadaljnje tesno sodelovanje pri zagotavljanju, da bodo zaveze spoštovane v maksimalni možni meri, a tudi ob upoštevanju posebnih okoliščin, ki jih je v slovenskem primeru treba zagotoviti, da lahko postopke izpeljemo kot odgovoren lastnik, je poudarila ministrica.

Kot so naknadno sporočili z ministrstva za finance, je cilj postopka prodaje NLB in potem tudi Abanke maksimizirati povračilo sredstev, ki jih je država v okviru sanacije vložila v obe banki.

Slovenija po njenih besedah danes ni predlagala podaljšanja roka za prodajo NLB, temveč nadaljuje predvidene postopke. “V vsaki fazi postopka bomo preverjali okoliščine in možne izide, tako da so vse poti odprte. A naše temeljno sporočilo danes je, da smo zavezani spoštovati dane zaveze in da bomo s postopki nadaljevali,” je izpostavila Vraničar Ermanova.

V povezavi z bruseljskimi pogoji za morebitno podaljšanje roka pa je ministrica dejala, da želi Evropska komisija običajno uravnotežen pristop. V vseh dosedanjih primerih, ko je spremenila zaveze s podaljšanjem roka, je na drugi strani zahtevala zaostritev kakšnih drugih zavez, je pojasnila.

“A o tem danes nismo govorili, ker je še vedno naša prva opcija, da nadaljujemo z vsemi postopki in izpolnimo zaveze v danih rokih,” je poudarila ter dodala, da bodo sproti spremljali vsak korak in sprejemali odločitve. “A ključno sporočilo je, da se postopki nadaljujejo, kot je bilo prvotno predvideno,” je še enkrat izpostavila.

V Evropski komisiji so po sestanku dejali le, da spremljajo spoštovanje zavez iz decembra 2013, ko so slovenski organi predložili načrt prestrukturiranja za obdobje do konca decembra 2017, ter da ostajajo v stiku s slovenskimi oblastmi.

Na finančnem ministrstvu so medtem glede ciljev o maksimiziranju povračila za davkoplačevalce pri prodaji NLB in Abanke zapisali, da komisarka Margrethe Vestager to izhodišče Slovenije razume, a obenem izpostavlja, da v samem postopku ne sme priti do izkrivljanja konkurence na trgu.

Evropska komisija prošnje za spremembo zavez v takšnih primerih obravnava od primera do primera. Podaljšanje roka za prodajo banke bi na splošno najverjetneje terjalo določene kompenzacijske ukrepe, da podaljšanje ne bi porušilo ciljev prvotne odločbe Evropske komisije o potrditvi državne pomoči.

STA


Najbolj brano