Zagotovo premik v desno

V Avstriji bodo jutri predčasne parlamentarne volitve, na katerih se zmaga in kanclerski položaj obeta ljudski stranki (ÖVP) oziroma njenemu vodji Sebastianu Kurzu. Predvolilna kampanja je bila v znamenju škandalov in nizke politične kulture, pri čemer niso prednjačili svobodnjaki, temveč tradicionalni stranki.

 Foto: Tamino Petelinsek
Foto: Tamino Petelinsek

DUNAJ >To bodo že osme predčasne volitve v Avstriji po drugi svetovni vojni. Za vstop v 183-članski nationalrat se poteguje 16 strank, za vstop v parlament morajo preseči štiriodstotni volilni prag.

Osrednje teme predvolilne kampanje so bile begunci, integracija in gospodarstvo. Migracijska politika namreč vpliva na številna druga področja, na primer na trg delovne sile, varnost, obseg socialnih pravic, ... SPÖ aktualnega premierja Christiana Kerna glede azilne politike v ospredje postavlja jasne pristojnosti pri azilnih postopkih in procesih integracije. ÖVP bi socialne ugodnosti nedržavljanom Avstrije podelila šele po petih letih bivanja v državi, državam, ki zavračajo sprejem zavrnjenih prosilcev za azil, pa bi odtegnila finančna plačila. FPÖ, ki jo vodi Heinz-Christan Strache, bi iz države izgnal vse tujce, ki so v Avstriji obsojeni zaradi kaznivega dejanja. Stranka zavrača sobivanje raznolikih evropskih jezikov in kultur prek prisilnega multikulturalizma, globalizacije in množičnega preseljevanja. Zeleni na prvo mesto postavljajo odpravo vzrokov, zaradi katerih morajo ljudje zbežati s svojih domov, med ukrepe pa uvrščajo tudi zaustavitev dobave orožja državam, ki so vpletene v vojno.

Kampanjo je zasenčila afera facebook z lažnimi profili, ki naj bi nastali v vrstah socialdemokratov, a vodstvo stranke to zanika. V zadnjih javnomnenjskih raziskavah je ÖVP utrdila svoje vodstvo in napovedujejo ji, da bo na volitvah dobila približno 33 odstotkov glasov. Na drugo mesto se s 27 odstotki podpore uvršča SPÖ. Svobodnjaki naj bi dobili približno 25 odstotkov glasov, liberalna stranka Neos, Zeleni in Lista Pilz pa bi za las presegli volilni prag.

Večina meni, da je najbolj verjetna koalicija ÖVP in FPÖ s Sebastianom Kurzem kot kanclerjem. Svobodnjaki so že bili v avstrijski vladi, in sicer leta 2000, ko je stranko vodil razvpiti Jörg Haider. Tedaj je EU proti Avstriji uvedla sankcije, a tokrat takšen protest ni verjeten. Po eni strani zaradi tega, ker je stranka nekoliko omilila svoja stališča, predvsem pa zato, ker so po vsej Evropi kot gobe po dežju nastale številne podobne populistične stranke. Po mnenju poznavalcev naj bi bilo najmanj verjetno nadaljevanje sedanje koalicije med SPÖ in ÖVP. Nekaj možnosti ima tudi koalicija med SPÖ in FPÖ ter tristrankarske koalicije med Zelenimi, Neosom in eno od dveh največjih strank.

Volišča bodo zaprli najkasneje ob 17. uri, tako da bo že pred večerom znan zmagovalec. DES, STA


Najbolj brano