Naprej po Arčonovem povezovalnem receptu

Matej Arčon in Luka Manojlović sta v skoraj kičastem vzdušju vsesplošnega razumevanja in prijateljstva vztrajala do zmage in onkraj. Poraženec drugega kroga lokalnih volitev je namreč sinoči prišel nazdravit z novopečenim županom, ki se bo danes zjutraj najprej lotil razmisleka o programu razvojnih načrtov.

Na torti, ki jo je novi župan prerezal z ženo Martino, je pisalo “naprej”  Foto: Leo Caharija
Na torti, ki jo je novi župan prerezal z ženo Martino, je pisalo “naprej”  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Na sinočnjem slavju v zabaviščnem centru Magma je imel stari in novi novogoriški župan Matej Arčon značilno energijo človeka, ki se je trdno uveljavil na mestu zmagovalca.

Ob veliki steklenici penine, torti in spontanem “vse najboljše” za novogoriško prvo damo Martino Arčon, ki je prav včeraj praznovala 40. rojstni dan, objemih in poljubih vzdušje skoraj ne bi moglo biti bolj praznično. Pa tudi gneča skoraj ne bi mogla biti večja. Na zabavi se je, pričakovano, zbralo precej več ljudi kot po prvem krogu. Med njimi pa so bili tudi mnogi donedavni politični nasprotniki novega župana. Bodoči mestni svetniki in nekdanji člani strank, ki odhajajo v politično zgodovino.

Ciniki bi sinočnji večer videli kot parado oportunizma, sveži župan pa optimistično zre v še eno obdobje sodelovanja in plemenitega zavezništva: “Tudi svojega nasprotnika v drugem krogu, gospoda Manojlovića, sem povabil sem in upam, da se mi bo pridružil.” In se je.

Zabavi pa seveda sledi novo jutro. Kakšen bo ponedeljek Mateja Arčona? “Jutri zjutraj bom najprej sklical svoje sodelavce v občinski upravi, se jim zahvalil za kakovostno in uspešno delo v minulih štirih letih in začrtali bomo delo za naprej,” odgovarja Arčon. Najpomembnejša naloga v letošnjem letu: “Z vodji svetniških skupin in predstavniki krajevnih skupnosti se bomo morali čim prej usesti in se pogovoriti o programu razvojnih načrtov za naslednje štiriletno obdobje.”

Luka Manojlović sinoči po objavi rezultatov ni bil razočaran, saj kot velik uspeh šteje, da se je uvrstil v drugi krog. Z Arčonom sta se v predvolilni kampanji odlično razumela, celo toliko, da sta se skupaj vozila na predstavitve in soočenja. Prav vsakič sta poudarila, da bosta, ne glede na vse, še naprej sodelovala. Bo torej res tako? “Definitivno bomo sodelovali pri vseh stvareh, ki so strateškega pomena za Novo Gorico in njene prebivalce in so v skladu s programom Goriška.si. Imamo kar nekaj skupnih točk,” je napovedal Manojlović.

Ampak v kakšni vlogi bo odslej krojil lokalno politiko? Čeprav je njegova lista v mestnem svetu dobila štiri mandate, tvorca tokratnega novogoriškega političnega preboja ne bo v svetniških klopeh. Se mu obeta mesto podžupana? ”Podžupan zagotovo ne bom. Tudi svetnik ne, vsaj v začetni fazi,” odgovarja Manojlović, ki pa pušča vrata odprta. V njegovi listi so se namreč dogovorili, da bodo morda sredi mandata opravili kakšno zamenjavo med svetniki, a v soglasju vseh vpletenih.

Da je za kadrovske odločitve prezgodaj, meni tudi Arčon: “V predvolilnem obdobju se z nikomer nisem želel pogovarjati o kadrovskih odločitvah. Pričakujem, da se bomo s svetniškimi skupinami usedli in se dogovorili, ali nam sistem, po katerem smo delali v prejšnjem mandatu, še ustreza.”

V opozicijo gotovo gredo vsaj štirje svetniki SD, česar se Arčon zaveda, a se tega ne boji. Ta stranka je že pred drugim krogom sporočila, da se z Arčonovim načinom vodenja občine ne strinja, opozicijsko držo pa napoveduje tudi predsednik občinske SD in nekdanji župan Mirko Brulc. “Da, svetniška skupina SD bo v opoziciji. Ne vidimo možnosti sodelovanja, saj Arčonov program zagotovo ni tak, da bi ga podprli. Razvojnih načrtov pri njem nismo zasledili in to nas skrbi. Posebno pozornost bo treba nameniti financam in realizaciji proračuna,” pojasnjuje Brulc in opozarja na problem številnih list s po enim svetnikom. “Mnogim je za podporo marsikaj obljubil, tako voditi občine ne bo mogoče,” je prepričan Brulc, ki pa poudarja, da bodo kritični, a nikakor ne bodo nagajali ali županu metali polen pod noge: “Ko bo pred-lagal stvari, ki jih je smiselno podpreti, jih bo SD podprla, sicer pa zagotovo ne.”

VESNA HUMAR,

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano