• Foto: Leo Caharija

Kako državo doživljate vi?

petek, 24. junij 2016, 09:00

V teh dneh modrosti stresamo vsi, v uredništvu pa smo se odločili prostor uvodnika tokratne jubilejne priloge prepustiti vam, bralkam in bralcem, Primorkam in Primorcem, državljankam in državljanom. Kajti jasno nam je, da še tako pozorno izdelana raziskava javnega mnenja ne more sporočiti tistega, kar ob četrtstoletnici države čutijo posamezniki. Mnenj “iz baze” ne more in ne sme spregledati nihče, ki dela v javnosti in za javnost. Tu so, od vas in za vas!

Bila sem vzhičena, danes je vzdušje mučno in turobno.

ANA PRIMOŽIČ, Koper

Samostojnost sem doživel v velikem pričakovanju dobrega in poštenja, žal pa se pričakovanja niso uresničila.

BRUNO IVANČIČ, Divača

Zadovoljen in vesel sem bil, da si bo narod usodo krojil sam. Razočaranje nad politiki in vodilnimi gospodarstveniki je danes nepopisno.

SEVERIN PAVLICA, Koper

Prevevalo me je veselje in upanje, da se bo uresničil sen našega naroda. Ko so sporočili, da bodo zaprli mejo, sem bila v Trstu, na vsakem koraku so bili karabinjerji z mitraljezi.

MARIJA VIDMAR, Postojna

Začetke samostojnosti sem doživljal evforično, saj sem preživel JLA in njeno mentaliteto. Glede na mentaliteto beograjskih politikov konec osemdesetih let ne bi nikoli verjel, da bo Slovenija kdaj samostojna. Danes? Katastrofa, saj so naši politiki izgubili zgodovinsko priložnost Slovenije s tem, ko so brez svojega kapitala zafurali in pokradli vsa podjetja.

IGOR CAHARIJA, Bertoki

To je bil čas razmišljanja o prihodnosti, poln upanja ter optimizma, ki ju sprožijo novosti. Tudi zame osebno. Zdaj, ko sem odrasla, je optimizem še tu, saj drugače ne gre, o prihodnosti pa raje ne razmišljam preveč, saj bi se takoj pojavile skrbi, kako bo z mojimi otroki, z menoj … v državi, ki je vse prevečkrat krivična, ki vse bolj pozablja na malega človeka in na dostojanstvo poštenih ljudi.

MATEJA MARTINI, Ankaran

Začetek slovenske samostojnosti sem doživljal kot aktivni pripadnik JLA v vojašnici v Ajdovščini, 28. junija pa sem JLA zapustil in se priključil teritorialni obrambi. Poleg občutka domoljubja me je spremljal nelagoden občutek skrbi za družino in negotovost glede nadaljnjih postopkov JLA. Danes sem v samostojni Sloveniji razočaran zaradi politične delitve Slovencev in negotove ekonomske bodočnosti mojih otrok. Občutek, da ne moreš zaupati lastni državi, gospodarstvenikom in politikom ne glede na stranko, ki ji pripadajo, je vseskozi prisoten in deluje porazno na našo narodno samozavest in samospoštovanje.

NIKOLAJ ZAVRŠNIK, Miren

Med vojno za samostojno Slovenijo sem bil v prvih vrstah, prepričan, da bodo vrednote, za katere smo se zavzemali in borili, temelj naše države. Danes me preveva razočaranje, saj o teh vrednotah ni ne duha ne sluha. Sloveniji vladajo tisti, ki so se osamosvojitvi posmehovali. Sodstvo je katastrofa, človekovih pravic v Sloveniji ni in jih je treba iskati v Bruslju in Strasbourgu. Tatovi težko prigaranega družbenega premoženja in davčni utajevalci so nekaznovani. Bančni podarjevalci nepovratnih posojil pa v naši državi ne bodo nikoli odgovarjali.

IGOR COLJA, Kampel

Samostojnost sem dočakal v solzah sreče, zadovoljstva in ponosa. Danes državo opazujem v solzah žalosti, strahu in sramu.

JOŽEF STARC, Črni Kal

Osamosvojitev sem dočakal evforično, med strahom in upanjem. Danes sem zaskrbljen predvsem zaradi gospodarskih težav.

MILAN LUKANOVIČ, Koper

Že od plebiscita je bilo vzdušje v pričakovanju lastne države, demokracije in vsesplošne blaginje neponovljivo, na dan razglasitve pa bilo veselje neizmerno. Na Vitovski gori so zakurili kres in s topom streljali častne salve, ki so odmevale po vsej dolini. Prvih 15 let je kazalo, da bo država uspešna. A se je pokazalo, da so jo oropali apetiti posameznikov, ki so bili na oblasti v politiki in v podjetjih. Država se je morala toliko zadolžiti, da bodo posledice čutile še generacije. Upam samo, da bodo sodišča kdaj kaznovala krivce.

MIRKO GLEŠČIČ, Šempas

Začetke samostojnosti sem doživljala čudovito in s ponosom, danes je moje počutje drugačno, ker ni prave demokracije.

MARJETKA KOZLOVIČ, Koper

Bil sem eden tistih, ki so bili pripravljeni dati vse za novo državo. Nisem govoril veliko, pa bi lahko in moral. Osamosvojitveni duh bi moral biti vrednota in ne predmet polemike. Akterji razdvajanja so vedno isti, njihovi nameni pa se v vseh 25 letih niso spremenili.

CIRIL KREGELJ, Postojna

Osamosvojitev sem pričakala zelo čustveno, saj se mi je ravno rodil vnuk Iztok in sicer prav na moj rojstni dan. Danes se počutim precej drugače, saj poslušamo le prepire in opazujemo revščino in neenakost.

ANICA RUPNIK, Idrija

Bila sem ponosna na našo enotnost in se veselila boljše prihodnosti. Danes živimo zelo slabo, politiki pa so pozabili na obljube, dane pred volitvami.

ANA JANŠA, Koper

Začetke slovenske samostojnosti sem dojemal razveseljivo in radostno, danes sem razočaran.

JANKO MLAKAR, Tolmin


Povej naprej:

 

Mnenja