• “Eden od problemov šolstva 
je ta, da je znanje lahko zelo 
specializirano ter teoretično 
naravnano in zato ne ravno 
v praksi uporabno.”
    “Eden od problemov šolstva je ta, da je znanje lahko zelo specializirano ter teoretično naravnano in zato ne ravno v praksi uporabno.”
    Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Mladi, ne jamrajte, zmigajte se!

petek, 24. junij 2016, 12:32

Rojen sem šele dve leti po osamosvojitvi Slovenije in o tistih časih žal ne morem govoriti, lahko pa veliko povem o današnjem življenju mladih v Sloveniji in o priložnostih, ki nam jih naša država ponuja.

Ko mladim omenimo našo državo, so prvi odzivi, da življenje v naši državi ni ravno cvetoče. Večino moje generacije skrbi prihodnost in kaj bodo počeli po končanem študiju. Ponavljajo, da služb ni, da nimajo izkušenj, da jih nihče ne bo zaposlil, da nimajo “pravih” ljudi okoli sebe, da se le srečni zaposlijo na delovnem mestu, za katerega so študirali, in podobno. Pa je res tako? Osebno se ne strinjam s tem, sam vedno pravim, da si moraš priložnost ustvariti sam in se za to boriti. Naslednje vprašanje vrstnikov je: kako naj si ustvarijo priložnost, ko pa ne morejo dobiti zaposlitve in jih nihče noče zaposliti? Tako vedno znova pridemo na vprašanje o zaposlitvi.

V času študija na Fakulteti za management v Kopru sem ugotovil, da je nekaterim dovolj že to, da enostavno opravijo izpite in napredujejo v višji letnik. Pa je to res dovolj? Je res dovolj zgolj opraviti izpit, odkljukati predmet in napredovati? Seveda se bo večina bralcev strinjala z mano, da ni. Sam sem poskušal bolje razumeti predmete, ki so me zanimali, brskal sem in preučeval še dodatno literaturo. Res pa je, da za uspešno poslovno pot nista dovolj zgolj diploma in morebitni podiplomski študij. Potrebno je vložiti več truda. Na fakulteti sem se še dodatno izobraževal na različnih področjih, pogosto brezplačno s pomočjo svetovnega spleta, zato nikoli ne verjamem izgovoru nekaterih, da nimajo denarja za dodatno izobraževanje.

Eden od problemov šolstva je ta, da je znanje lahko zelo specializirano ter teoretično naravnano in zato ne ravno v praksi uporabno. In ravno tu nastane težava pri mladih, zanašajo se zgolj na pridobljena znanja in izkušnje v času šolanja. Sam sem raziskoval različna področja, želel sem razumeti več. Prepričan sem namreč, da je potrebno imeti širok pogled na svet in življenje. V življenju moramo biti proaktivni, trend med mladimi pa je, na žalost, pasivnost in čakanje na “boljši jutri”.

Na takšno razmišljanje ponavadi dobim odgovor: “Nehaj, saj si želim delati, saj imam dobre ocene itd. Služb ni, dela zame ni!” Ko pa vprašam, zakaj se ne lotijo lastne podjetniške poti, mi odgovorijo, da je politika države neusmiljena do podjetnikov, da nimajo ideje, potrebnega znanja, financ, skratka naštevajo mi kopico izgovorov. Ne vrti se vse zgolj okoli tega, da imamo dobre ocene in da nas bo to pripeljalo do dobre zaposlitve. Sam bi tudi lahko sedel križem rok in čakal, da končam s predavanji in nato diplomiram. Pa nisem! Nisem želel tega, zato sem se odločil za lastno podjetniško pot, si sam ustvaril službo in začel poslovno kariero.

Na množico izgovorov mladih, kako nečesa ni mogoče storiti, pa odgovarjam, da če si nečesa resnično ne želijo, potem tega res ni mogoče storiti. Odvisno je od nas samih, strah moramo premagati in se odločiti za korak naprej. Ne pravim, da je pot podjetnika posuta zgolj s cvetjem. Sam sem šele na začetku in moja pot je trenutno prej kot s cvetjem posuta s trnjem (stroški, slabša prodaja, obveznosti do države in še bi lahko našteval), vendar me to ne bo ustavilo na moji poti k cilju. Kljub temu, da sveta mode ne poznam v popolnosti, sem se odločil, da skupaj z ekipo ustanovimo spletno trgovino Domeja Fashion in pričnemo z delom. Odločili smo se narediti korak! Slovenija kljub nekaterim zakonom, ki otežujejo pot podjetnika, ponuja tudi možnosti, treba jih je le poiskati. Kot sem že prej omenil, moramo mladi biti iznajdljivi, marljivi, aktivni, inovativni, skratka moramo migati in biti proaktivni. Priložnosti so, le potruditi se moramo, da jih poiščemo in izkoristimo.

Lahko smo hvaležni, da živimo v taki državi. Kljub vsem finančnim težavam države nam ta ponuja neko varnost, ponuja nam možnosti, infrastrukturo, šolanje, zdravstvo ... Včasih pozabimo na njene dobre stvari in se osredotočamo zgolj na slabosti, posledično pa živimo življenja, s katerimi nismo zadovoljni. Zato mlade prosim, naj si v življenju upajo, naj bodo močni, naj se spopadejo s svojimi strahovi in si sami začnejo ustvarjati svoj boljši jutri. Le tako ga bodo dosegli in živeli.

BOJAN STOJANOVIĆ, mladi podjetnik na začetku podjetniške poti


Povej naprej:

 

Mnenja