• Foto: Wikipedia/Jules/Stonesoup

5 napak pri pripravi lazanje

ponedeljek, 13. marec 2017, 11:09

Lazanjo lahko pripravimo tako ali drugače, je pa nekaj napak pri pripravi, ki lahko pokvarijo končno podobo.

Ljubiteljska kuharica Francesca Romana Mezzadri je na spletnem portalu dissapore.com objavila seznam petih napak, ki se najpogosteje zgodijo pri pripravi lazanje in pokvarijo končni učinek:

> 1. uporaba (preveč) že pripravljenih sestavin

Že res, da je lazanjo moč pripraviti v kratkem času, če uporabimo že pripravljene sestavine. Vendar pa je končni okus jedi v veliki meri odvisen pravi od kakovosti uporabljenih sestavin. Pripravite svežo omako, če je možno, tudi sveže testo.

> 2. Posoda ni dovolj namazana

Dva razloga sta, zakaj je potrebno z maslom ali oljčnim oljem natančno namazati dno in stranice posode. Testenine se ne bodo zalepile na posodo in koncu peke ne bodo suhe. Maslo se bo stopilo in prispevalo k okusu jedi.

> 3. Preveč tekočine

Ragu mora biti gost, zelenjava dobro posušena, mocarelo je treba ocediti. Nič ni slabšega kot jezero na dnu posode. Določena vlaga je sicer potrebna, da lazanja ni suha, ampak to izključuje tekočino na dnu posode. Za pripravo bešamela se je najbolje držati razmerja 50 gramov masla in prav toliko moke na pol litra mleka ali juhe. Pradižnikova omaka, ragu, zelenjavna omaka ali drugo mora biti gosto in ne preveč mastno. Če boste pretiravali z maščobo, se lahko zgodi, da se bo jezerce tekočine spremenilo v mastno brozgo.

> 4. Prekuhano

Bodite pozorni, da testenin ne bodo razkuhali.

> 5. Neustrezna površina

Parmezan, maslo ali olje razporedite enakomerno, s čimer zagotovite, da se bo površina lazanje lepo zapekla. Najboljši rezultat glede barve in hrustljavosti boste dosegli, če v zadnjih desetih minutah pečenja vklopite funkcijo ventilacije (ali žara, vendar če deluje močno, le za 3 do 4 minute). Z enim očesom vedno spremljajte dogajanje v pečici, saj se jed lahko kaj hitro zažge.

Spletno uredništvo


Povej naprej: