• Foto: Leo Caharija

8 napak pri pripravi pice

sreda, 8. marec 2017, 18:43

Obstaja veliko vrst pice in vsak ima svojo najljubšo. Za mnoge je priprava pice doma pravi ritual.

Priprava pice ni zahtevna, a obstaja nekaj pravil, ki jih velja upoštevati. V časniku Corriere della Sera so objavili seznam najpogostejših napak:

> 1. napačna izbira moke

Za pripravo domače pice se ne uporablja preveč grobe moke. Najbolj primerna je srednje groba moka. Izbira moke je zelo pomembna: z uporabo preveč mehke moke se bo na koncu testo preluknjalo, s pregrobo moko pa bo pica preveč gumijasta in težkp prebavljiva.

> 2. združitev soli in kvasa

Kvas in sol se ne smeta združiti, saj bi sol izničila učinek kvasa. Združita se šele skupaj z moko in vodo.

> 3. testo počiva premalo časa

Testo za pico mora počivati dvakrat. Prvič takoj, ko ga pripravimo, in sicer dve do tri ure. Nato testo pregnetemo in ločimo na majhne okrogle kruhke. Sedaj testo drugič vzhaja, od šest do osem ur. To zagotavlja, da testo ne bo preveč trdo.

> 4. preveč gnetenja

Preveč gnetenja lahko vodi v to, da bo testo na koncu pretrdo.

> 5. napačna izbira pekača

Običajen pekač ni primeren za pico, saj je preveč debel. Bolje je uporabiti denimo pekač iz tankega aluminija.

> 6. uporaba preveč “mokre” mocarele

Mocarelo najprej ocedite. Večer prej jo narežite in pustite v hladilniku. Prav tako je treba ocediti mocarelo bufala, in sicer vsaj štiri ure, preden jo damo na pico.

> 7. prehitro dodajanje sestavin

Najbolje je pico peči le s paradižnikom, sicer tvegamo, da bomo zažgali ostale sestavine. Mocarelo dodamo, ko je pečenje pice že pri koncu. Ostale sestavine dodamo skladno s časom, ki je potreben za njihovo pripravo. Klobasa denimo potrebuje 15 minut, medtem ko pršut, jajčevce ali bučke dodamo skoraj na koncu pečenja.

> 8. napačna temperatura pečice

V piceriji pico pečejo pri temperaturi 300 stopinj v električni pečici in pri 450 stopinjah v peči na drva. V domači pečici uporabite najvišjo temperaturo, ogrejte pečico na ustrezno temperaturo in šele tedaj začnite s peko pice.

Spletno uredništvo


Povej naprej:

 
Mnenja