Ana Roš najboljša kuharska mojstrica na svetu

Britanski gastronomski mesečnik Restaurant oziroma njegova vplivna spletna stran The World's 50 Best Restaurants, ki objavlja lestvico 100 najboljših restavracij na svetu in še nekaj drugih lestvic, je prvi letošnji naslov za najboljšo kuharico sveta za leto 2017 namenila Ani Roš!

Ana Roš postavlja slovensko gastronomijo na svetovni 
zemljevid. Foto: Leo Caharija
Ana Roš postavlja slovensko gastronomijo na svetovni zemljevid. Foto: Leo Caharija

LONDON, KOBARID > Ana Roš iz Hiše Franko v Starem selu pri Kobaridu, ki bo sicer zaprta do 30. marca, je v lanskem letu postala globalno prepoznavna kuharska mojstrica. Njena predanost in zavezanost trdni filozofiji, v kateri igra okolica s ponudbo narave in tamkajšnjih kmetov zelo pomembno vlogo, je prepričala ustvarjalce serije o vrhunskih kuharskih mojstrih Chef's Table, da so za globalnega ponudnika video vsebin Netflix posneli dokumentarec o njenem delovanju, ki je obenem vrhunska razglednica Posočja. Film iz druge serije, ki so jo lansirali lani, je bil svojevrstni sprožilec, da so v Posočje začeli množično prihajati dobrojedci z vsega sveta.

Čakanje na prosto mizo

Za Ano Roš, njenega življenjskega in poslovnega spremljevalca Valterja Kramarja, družino in sodelavce, je bilo lansko leto pomembna prelomnica, zlasti pa izziv za krmarjenje med vse večjim zanimanjem za gastronomsko delovanje kuharske mojstrice. Veliko novinarjev z vsega sveta čaka na pogovor z njo, za prosto mizo je bilo lani treba načrtovati pot v Posočje veliko vnaprej, marsikakšen gost iz ZDA in še od kod je najprej počakal na potrditev rezervacije za večerjo in šele nato začel z iskanjem letalske vozovnice.

Lokalne sestavine in dobavitelji

“Kuharska mojstrica po naključju, ki je postavila slovensko kuhinjo na svetovni zemljevid,” je uvodno pojasnilo o razlogih za podelitev odmevnega priznanja, ki Ani Roš in Hiši Franko utegne po vsej verjetnosti prinesti tudi uvrstitev na lestvico 100 najboljših restavracij sveta istega mesečnika, kar je iz Slovenije doslej uspelo le Janezu Bratovžu iz ljubljanske restavracije JB leta 2010.

V prikazu o delu Ane Roš so izpostavljeni njen bolj kot ne naključen vstop v kuhinjo po zaključenem študiju diplomatskih ved, predanost in izgradnja koncepta z lokalnimi sestavinami in dobavitelji, vrnitev starih kulinaričnih tehnik v novi preobleki ter slednjič njen vstop med kuharske zvezdnice in zvezdnike.

Ana Roš k priznanju pravi, da ga bo usmerila v prepoznavnost in razumevanje kulinarike svoje države.

Z Roševo smo opravili obsežen intervju po predvajanju kulinarične serije Chef's Table na Netflixu, ki je Hiši Franko prinesla veliko promocijo, še posebej v ZDA: Hrana s čustvenim nabojem

Obrazložitev World's 50 Best Restaurants: The accidental chef who put Slovenian cuisine on the map

SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano