• Malvazija ima botrico, Barbi Močivnik, urednico revije Vino
  Malvazija ima botrico, Barbi Močivnik, urednico revije Vino
  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
 • Foto: Zdravko Primožič/Fpa
 • Foto: Zdravko Primožič/Fpa
 • Foto: Zdravko Primožič/Fpa
 • Foto: Zdravko Primožič/Fpa
 • Foto: Zdravko Primožič/Fpa
 • Foto: Zdravko Primožič/Fpa
 • Foto: Zdravko Primožič/Fpa
 • Foto: Zdravko Primožič/Fpa
 • Foto: Zdravko Primožič/Fpa
 • Foto: Zdravko Primožič/Fpa
 • Foto: Zdravko Primožič/Fpa
 • Franc Mužič, briški župan, in najstarejši zadružniki Srečko Drnovšček, Evarist Kocjančič, Alfonz Prinčič in Stanko 
Šviligoj ter direktor Kleti Brda Silvan Peršolja in predsednik Zadruge VK Goriška Brda Marjan Lesica (z leve).
  Franc Mužič, briški župan, in najstarejši zadružniki Srečko Drnovšček, Evarist Kocjančič, Alfonz Prinčič in Stanko Šviligoj ter direktor Kleti Brda Silvan Peršolja in predsednik Zadruge VK Goriška Brda Marjan Lesica (z leve).

Bela so dobra, rdeča pa super

petek, 11. november 2016, 20:24

Danes so marsikje v vinorodnih krajih in tudi drugod krstili mlado vino, jutri se slavja ob jesenskem zahvalnem dnevu nadaljujejo. Vinogradniki in vinarji so s kakovostjo letošnjega pridelka zadovoljni, manj pa s količino, saj je vina v kleteh nekoliko manj kot lani. Zlasti o letošnjih rdečih vinih pravijo, da so izvenserijska in morda najboljša v zadnjem desetletju.

PRIMORSKA > Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakopra, o letošnjih belih vinih iz Istre pravi, da so tista, za katera so vinogradniki ujeli pravi čas trgatve, polna in strukturna, a tudi sadna in sveža. Pohvalil je malvazijo, ki ponuja lepe priložnosti za zorjeno vino. Refošk je izjemno obarvan, ima krepko telo, vina imajo zaradi visoke vsebnosti sladkorja v grozdju ob trgatvi nekoliko višje alkoholne stopnje. “Kljub temu, da je letnik čudovit, pa je potrebno biti zelo pazljiv v kleti,” opozarja Zidar, ki je s sodelavci že poskrbel za polnitev mladega refoška, kmalu bo na tržišču tudi malvazija.

Tradicionalno, že 19. martinovanje je danes v šotoru, ki je postavljen na dvorišču Vinakoper. Mošt je v vino prekrstil igralec Boris Kobal v družbi letošnjih botrov. Malvazija ima botrico, Barbi Močivnik, urednico revije Vino, refošk pa botra, direktorja Kmetijske zadruge Agraria Roberta Fakina. Oglejte si fotogalerijo.

Letnik desetletja?

“Bela bodo dobra, rdeča pa super,” je kratek raport Darinka Ribolice, enologa v Kleti Brda. Tudi v Brdih so bolezni in predvsem suša terjali davek, a bodo bela vina harmonična, rdeča pa močno obarvana in bogata.

Matjaž Lemut, vinar iz Potoč v Vipavski dolini (Tilia Estate) prav tako hvali letošnja vina kot strukturna, bogata, a z dovolj svežine in aromatike. Pravi, da se je letos pokazalo vinogradniško znanje, saj vsi niso uspeli trt obvarovati pred peronosporo. O letniku pravi, da bo eden boljših v zadnjem desetletju. Del sivega pinota letošnjega letnika je že na poti v ZDA, v Sloveniji pa je naprodaj od danes. Tudi Sebastjan Štemberger iz Šepulj je prav tako pohvalil letošnja rdeča vina. Pravi, da je grozdje doseglo optimalno fenolno zrelost in da pričakuje močno obarvane, bogate in uravnotežene terane. Dodaja, da vina na Krasu za razliko od drugih vinorodnih okolišev na Primorskem ne bodo izstopala po alkoholni stopnji.

Veterani in botra

V Kleti Brda so prvo dejanje martinovanja pripravili že predvčerajšnjim, ko je čast, da zabijejo vinske pipe v sode z novim vinom, pripadla štirim najstarejšim zadružnikom Srečku Drnovščku, Evaristu Kocijančiču, Alfonzu Prinčiču in Stanku Sfiligoju.

DS, TG


Povej naprej: