• Del slovenskih oljkarjev s pokali in plaketami za kakovost 
svojih oljčnih olj.
    Del slovenskih oljkarjev s pokali in plaketami za kakovost svojih oljčnih olj.

Glavina in Kante, vicešampiona Splita

sreda, 1. marec 2017, 06:00

V dalmatinski prestolnici so v soboto podelili priznanja v letošnjem, že 14. ocenjevanju deviških oljčnih olj Maslina Split. Slovenski oljkarji so prejeli veliko priznanj, najvišji, vicešampionska naslova, pa Rok Glavina iz Šmarij in Ernest Kante iz Šempasa.

SPLIT > Na tradicionalnem ocenjevanju deviških oljčnih olj Maslina Split že vrsto let slovenski oljkarji osvajajo tudi najvišja priznanja za vrhunsko kakovost svojih oljčnih olj. Na ocenjevanju, kjer so sicer precej radodarni s priznanji, je bilo letos med 435 vzorci oljčnih olj 109 slovenskih, prispevalo jih je 56 oljkarjev. V številnih kategorijah so v Splitu podelili kar 427 priznanj oziroma medalj, med njimi je bilo za slovenske oljkarje 81 zlatih medalj in na podlagi ocen v posameznih kategorijah še kar nekaj višjih odličij.

Najvišji, šampionski naslov Masline, je osvojila Vedrana Rakovac iz Pulja, med štirimi vicešampioni pa sta Ernest Kante iz Šempasa, ki je tudi šampion zvrstnih oljčnih olj, in Rok Glavina iz Šmarij, ki je pridelal najboljše ekološko oljčno olje. Šampionski naslov v kategoriji oljčnih olj iz tujih sort je prejel Vanja Dujc za oljčno olje iz itrane, za šampionsko olje v kategoriji aromatiziranih oljčnih olj pa Miran Adamič (Ronkaldo), oba sta iz Kopra. Vicešampion v tej kategoriji je domačija Munda iz Portoroža. Vicešampionski naslov za namizne oljke je prejela družinska kmetija Olea - Klodič iz Izole.

Za najbolje ocenjena sortna oljčna olja sta priznanji prejela ekološka kmetija Bem družine Sabadin iz Kopra za istrsko belico in družina Drnovšček iz Kojskega za črnico. Med 35 oljčnimi olji, ki so jih uvrstili v kategorijo premium, je dvanajst slovenskih, dve sta iz Bosne in Hercegovine, ostala pa so hrvaška. Posebno priznanje za kar pet osvojenih zlatih medalj za svoja oljčna olja je prejel Boris Marinič iz Dobrovega. DS


Povej naprej:

 
Mnenja