• Jean Michel Morel, srce in duša vinske kleti Kabaj
    Jean Michel Morel, srce in duša vinske kleti Kabaj
    Foto: Sašo Dravinec

Med najboljšimi vinskimi kletmi na svetu ponovno goriška Kabaj

četrtek, 29. september 2016, 10:08

Referenčna ameriška revija Wine & Spirits je objavila tradicionalno lestvico najboljših vinskih kleti na svetu, med katerimi se je znašla goriška Kabaj iz Šlovrenca.

BRDA > Wine & Spirits na lestvico uvrstijo sto tistih kleti, katerih vina so se v preteklem letu na njihovih degustacijah odrezala najbolje. Briška klet Kabaj se je že tretjič uvrstila na prestižni seznam, prvič je bila na njej leta 2013, nato pa tudi lani.

Lani je sicer Kabaju med slovenskimi kletmi družbo delala tudi prav tako briška Movia, ki je z osmimi uvrstitvami med top 100 slovenski rekorder. Letos Movie na seznamu ni.

V pastelne marelične barve odeta domačija ob cesti, ki se iz doline vzpenja proti Šlovrencu, nedaleč od briške prestolnice Dobrovega, je drugačna od okoliških domačij. Nekako igriva, s prepoznavnimi elementi lokalnega stavbarstva, a bi lahko stala tudi kje v Provansi. Spogledovanje s Francijo ni brez razloga, saj se je v Šlovrenc pred 22 leti h Katji Kabaj priženil Francoz Jean Michel Morel.

Kabajevi so imeli vinogradniško in sadjarsko kmetijo, nekoč pa tudi gostilno. Prodajali so vino, tobak in sol. Dolga leta so bili - tako kot večina Bricev - kooperanti zadruge, leta 1993 pa so se odločili za prvo lastno polnitev. S tokajem, ki se je takrat še smel tako imenovati, so takoj opozorili nase, saj so na ljubljanskem vinskem sejmu osvojili novinarskega bakhusa za najbolj všečno vino.

Pred leti sta Katja Kabaj Morel in Jean Michel Morel začela razmišljati o širitvi kleti. Novo sta postavila ob stari domačiji, nad njo pa še gostinski del in nekaj sob za goste. In začela z novim poglavjem v njunem življenju, v katerega osredju je sodobno vrednotenje tradicije, tako v kuhinji kot v kleti. Pa ne le briške tradicije: v kuhinji jo dopolnjujejo s francosko, v kleti pa se je Jean zazrl v starodavne gruzijske načine pridelave vina.

Spletno uredništvo


Povej naprej:

 
Mnenja