Recept: Skutne blazinice s suhimi brusnicami in borovničevo omako

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

Potrebujemo:

> 350 g skute (albuminske)

> 1 jajce

> 50 g ostre moke

> 10 g pomarančne lupine

> 15 g vaniljevega sladkorja

> 20 g sladkorja

> 20 g suhih brusnic

> 150 g borovnic

> 200 ml sladkornega sirupa

Skuto pretlačimo skozi cedilo. Rumenjak ločimo od beljaka, iz katerega stepemo trd sneg. Rumenjak skupaj s sladkorjem mešamo, da se sladkor stopi, in dodamo naribano skorjico pomaranče. Nato skuto, rumenjake s sladkorjem, pomarančno lupino in moko zmešamo skupaj ter na koncu na rahlo vmešamo trdo stepen sneg. Iz mase oblikujemo poljubno velike blazinice, debeline dveh centimetrov. Pečemo jih na šibkem ognju pet minut na eni in pet minut na drugi strani. Še tople posipamo s sladkorjem in ponudimo. Sveže ali zmrznjene borovnice nekoliko sotiramo v ponvici na vročem ognju in zalijemo s sladkornim sirupom. Pokuhamo do želene gostote. Po želji lahko omako tudi zmiksamo v gladko omako ali pa pustimo borovnice cele.

Recept je pripravil kuharski mojster Borut Jakič iz hotela St. Daniel v Hruševici pri Štanjelu.


Najbolj brano