• Kokoška je priljubljena izletniška točka.
    Kokoška je priljubljena izletniška točka.
    Foto: Pd Sežana

Lahko dostopna Kokoš

četrtek, 17. avgust 2017, 11:25

663 metrov visoka Kokoš, greben na jugovzhodu Tržaško-Komenskega Krasa na slovensko-italijanski meji, je prepredena z lepo urejenimi potmi, lahko dostopna, z razgibanim in nezahtevnim terenom in lepimi razgledi. Zato je priljubljen cilj pohodnikov, tekačev, kolesarjev in ljubiteljev jahanja.

LOKEV > Zaradi ugodnega podnebja je vabljiva celo leto. Najlepši pa so sprehodi spomladi in v zgodnjem poletju, ko se narava odeva v sveže barve zelo pestrega in za kraške planote značilnega rastja, ko zacvetijo prvi kosmatinci, nato šmarnice, potonike, narcise, jesenček, ciklame in še mnoge druge. Skoraj vse so zavarovane vrste. Večina obiskovalcev le redko obišče posamezne vrhove, ampak je njihov glavni cilj obisk priljubljene planinske koče na Kokoši, ki se nahaja na jasi vrha Jirmanec. Za kočo vzorno skrbi Planinsko društvo Sežana in trenutna najemnica Tina s sodelavci. Odprta je od petka popoldne do nedelje zvečer ter ob skoraj vseh slovenskih in italijanskih praznikih.

Od koče se lahko sprehodimo do vrha Kokoš, ki je precej neizrazit in poraščen, do Velikega Gradišča in izvira Vroče. Veliko Gradišče je tudi najvišji vrh Tržaško-Komenskega Krasa. Pod vrhom je zanimiv izvir Vroče, ki so ga izkopali verjetno že gradiščarji, kjer si je moč pogasiti žejo in po izročilu ta voda deluje zdravilno predvsem na prebavila.

Dostopnih markiranih poti do koče na Kokoši je veliko iz vseh smeri. Od bivšega mejnega prehoda Lipica ves čas po cesti, ali po strmi poti in manj strmi stezi, ki se odcepita s ceste. Od Lipiških vrat ali iz Škibinov. Iz Lokve od starega tabora, iz Lokve preko Prelož in mimo izvira Vroče. Iz Krvavega potoka, iz Bazovice in s Peska. Tudi iz bolj oddaljenih krajev je možno priti: iz Sežane po poti Živega muzeja Krasa, iz Lipice, iz Vilenice, iz doline Glinščice, iz Škocjanskih jam. Lahko sledite tudi markacijam poti Via Alpina, saj poteka tudi ta čez Kokoš. Seveda pa je še veliko nemarkiranih poti, ki so tudi priljubljene in jih predvsem domačini pogosto uporabljajo.

Gremo peš na Kokoš! Tako je poimenovan tradicionalni pohod, ki ga vsako leto v drugi polovici avgusta (v sklopu občinskega praznika) organizira Planinsko društvo Sežana. Letošnji bo na programu to nedeljo, 20. avgusta. Dobimo se ob 8. uri pred pokopališčem v Lokvi.

VESNA PEČAR

Prispevek je nastal v sodelovanju s Planinskim društvom Sežana.


Povej naprej: