• Uradni kraj božičkovega bivališča sicer ni natančno določen, 
med najbolj verjetne pa se prav gotovo uvršča Rouvaniemi.
  Uradni kraj božičkovega bivališča sicer ni natančno določen, med najbolj verjetne pa se prav gotovo uvršča Rouvaniemi.
 • Atrakcij je veliko: romantična vprega z jeleni, nekoliko bolj razburljiva pasja vprega in 
nenazadnje šepetanje v uho Božička.
  Atrakcij je veliko: romantična vprega z jeleni, nekoliko bolj razburljiva pasja vprega in nenazadnje šepetanje v uho Božička.
 • Puhasta snežna odeja se na Laponskem obdrži več kot 250 
dni v letu!
  Puhasta snežna odeja se na Laponskem obdrži več kot 250 dni v letu!
 • V ravninskih prostranih gozdovih so severni jeleni prava paša 
za oči.
  V ravninskih prostranih gozdovih so severni jeleni prava paša za oči.
 • Mnogi zatrjujejo, da dobrodušni bradač domuje drugje, daleč 
na severu, v deželi večnega ledu in snega na Severnem 
tečaju. Družbo naj bi mu delali pridni palčki, močni severni 
jeleni in seveda gospa Božičkova.
  Mnogi zatrjujejo, da dobrodušni bradač domuje drugje, daleč na severu, v deželi večnega ledu in snega na Severnem tečaju. Družbo naj bi mu delali pridni palčki, močni severni jeleni in seveda gospa Božičkova.
 • Topla izba in v njej Božiček: tu so sanje in želje dovoljene 
vsem. Tu Božiček prebira pisma otrok z vseh koncev sveta.
  Topla izba in v njej Božiček: tu so sanje in želje dovoljene vsem. Tu Božiček prebira pisma otrok z vseh koncev sveta.

Od kod prihaja Božiček?

sreda, 9. december 2015, 13:20

Prav te dni je pošta najverjetneje močno zasuta z delom oziroma pismi, ki vsebujejo skrivnostne želje majhnih in malo večjih otrok. Vsa pisma in želje so namenjene njemu, Božičku seveda! Otroci pa se veselijo v pričakovanju obiska tega skrivnostnega, osivelega in dobrodušnega moža, ki se - glej ga zlomka - kljub trudu vedno pojavi takrat, ko so veke utrujenih otroških oči že tako zelo težke, da jih tudi čarovnija ne uspe držati privzdignjenih.

Od kod pa prihaja Božiček in kje počiva vse leto, da naposled na predbožični večer uspe obiskati prav vse (pridne!) otroke sveta? Večina si Božičkovo bivališče predstavlja kot idilično vasico daleč na severu, kjer puhasti sneg nikoli ne skopni. Informacije prihajajo z različnih koncev in vse kaže, da so viri zanesljivi v vseh primerih. Eni namreč zatrjujejo, da dobrodušni bradač živi daleč na severu, v deželi večnega ledu in snega na Severnem tečaju. Družbo naj bi mu delali pridni palčki, močni severni jeleni in seveda gospa Božičkova. Ta naj bi tudi skrbela za njun dom, medtem ko njen bradati mož potuje po svetu.

Spet drugi pravijo, da so Božička obiskali na otoku Uummannaq na Grenlandiji, pa v bližini švedskega mesta Mora ali norveškega mesta Drøbak. Božiček bi naj imel svoj poštni nabiralnik tudi v Kanadi, kjer pod poštno kodo H0H 0H0 sprejema želje vseh otrok.

Laponska najbolj verjetna

Ne nazadnje je tu najbolj oblegan Božičkov dom na Laponskem. Laponska na severu Skandinavije meri od 320.000 do 350.000 kvadratnih kilometrov. Znana je kot domovina Božička in Laponcev, po katerih je dobila ime.

Pokrajina je politično razdeljena med Norveško, Švedsko, Finsko in Rusijo, njen največji del pa je na Finskem, kjer sestavlja provinco, imenovano Lappi, katere glavno mesto je Rouvaniemi. Prav od tod naj bi se na obdaritveno pot odpravljal Božiček.

Potem ko je avgusta zaokrožila novica, da Božičkova vas na Finskem zaradi utaje davkov morda ne bo dočakala zime, so si otroci po vsem svetu naposled le oddahnili. Zaradi finančne krize je število obiskovalcev finskega kraja namreč občutno upadlo, poleg tega pa je davčni urad pri tamkajšnjih družbah, ki se večinoma preživljajo na račun Božička, ugotovil za 200.000 evrov neplačanih davkov. Pred krizo je kraj letno obiskalo okrog 300.000 turistov, njihovo število pa od leta 2008 upada. Toda zgodba je vendarle dočakala srečen konec, saj so Božička rešili njegovi največji zavezniki - jeleni! Lokalno podjetje Lapland Safaris Group Oy, ki se vse od leta 1982 ukvarja z organizacijo panoramskih safarijev na motornih saneh in predvsem z jelenjo vprego, je kmalu po novici o stečaju parka sporočilo, da bo poplačalo Božičkove dolgove in s tem nadaljevalo tradicijo.

Laponska - deželo, razdeljeno med več držav, zaznamuje pretežno ravna pokrajina, kjer med številnimi jezeri prevladujeta gozd in nizko rastje. Podnebje je ob obali oceansko, proti notranjosti pa se občutek celinskega podnebja dokaj hitro povečuje.

Temperature se poleti povzpnejo tudi na več kot 30°C, pozimi pa so namerili tudi že krepkih minus 51°C. Snežna odeja se po pričakovanjih tistih, ki v Božička najbolj verjamejo, marsikje ohrani tudi dve tretjini koledarskega leta.

Tu v družbi severnih jelenov domujejo domorodci Sami. Gre za prek 8000 let staro nomadsko ljudstvo, ki je že od nekdaj znalo živeti z naravo tudi takrat, ko je z njimi še kako ostra - v dolgi, ledeno mrzli zimi! Živijo v najsevernejših provincah Švedske, Finske in Norveške in imajo svoj jezik, kulturo, religijo in navade.

Vse to si lahko številni turisti ogledajo v muzejih, teh pa na Laponskem ni malo. Mednje prav gotovo sodijo narodna noša ter izdelki iz jelenovih rogov in lesa. Sila smešen je pomen, ki ga narekuje nošenje kape: po tem, kako je obrnjena kapa na glavi, namreč vemo, če Sami potuje domov ali od doma šele odhaja.

Severni jeleni so pravzaprav tisti, ki narekujejo ritem življenja. Kljub modernizaciji, ki je med ljudstvo prinesla celo motorne sani, so letni cikli jelenov (parjenje, paša, ločevanje, klanje, rojevanje) tisti, ki narekujejo način bivanja na Laponskem. V naravi, kjer so tla ravna, gozdovi pa zelo prostrani, so severni jeleni prava paša za oči.

Božičkov dom je venomer odprt

Laponska pa ni privlačna le zaradi čudovite narave, očarljive podobe severnih jelenov in zanimivih navad ljudstva. Trume turistov se na Laponsko odpravijo konec leta, takrat, ko bradati starec z imenom Božiček začne s svojim poslanstvom obdarovanja.

Zdi se, da bi naj bil v laponski vasi Rouvaniemi na Finskem Božiček prav zares doma, njegova hiša pa leži na polarnem pasu. In četudi boste tja zašli izven prazničnega božičnega obdobja, vas bo gospod Božiček že čakal, da prisedete v njegovi rezidenci in z njim poklepetate ter mu izrazite svoje želje. V glavni hiši, kjer živi Božiček s svojo soprogo, so kuhinja z velikim zidanim ognjiščem, na katerem gospa Božiček možu pripravi popotnico za na dolgo pot, dnevna soba s kaminom in udobnim naslanjačem, v katerem Božiček prebira na tisoče in tisoče pisem, ter seveda spalnica, kjer si odpočije od dolge poti. Blizu hiše je hlev, kjer veliko večino leta v miru prežvekuje slamo devet letečih severnih jelenov; s svežo deteljo palčki sem in tja postrežejo le glavnemu med njimi, rdečenosemu Rudolfu. Malce naprej v gozdu domujejo palčki. Ti pridni Božičkovi pomagači živijo v majhnih lesenih kočicah, na sredi med njimi pa najdemo veliko poslopje z delavnico, kjer nastajajo igrače in druga darila za otroke.

Ko boste prispeli, vas bo na vhodu v hišo škrat povprašal, kdo ste in od kod prihajate, medtem ko vas bo pospremil po temačni in ledeni poti, pa vas bo nemara povprašal še celo vrsti reči - zelo je namreč radoveden! Med stopanjem skozi pravljični prostor pa se boste na vsem lepem znašli v topli izbi, kjer vas bo v naslonjaču pričakal Božiček, oblečen v rdeč brezrokavnik, z velikimi sivimi copati in dolgo belo brado.

Tudi če so vas otroške sanje že zdavnaj zapustile, se boste ob njem za hip ustavili in morda pomislili: “Šment, morda je pa vse res?!” Ko se boste mimogrede ozrli na veliko vrečo, prepolno pisem in želja, boste vanjo lahko spustili še svoje ... in nestrpno pričakovali dan, ko bo želja uresničena.

Kako že pravijo? Pustimo otrokom sanje ... in odraslim, da se tu pa tam vrnejo v svoj mali, sanjavi otroški svet.

KB


Povej naprej: