• Nedvomno predstavlja Veliki trg (Piazza Unità d
  Nedvomno predstavlja Veliki trg (Piazza Unità d'Italia) eno najlepših perspektiv Trsta. Palače, ki ga obdajajo, mu dajejo poseben čar, a tudi trg sam, odprt proti morju, je edinstven, tako podnevi kot ponoči, ko ga osvetljuje na desetine belih in modrih luči. Trg je danes središče mestne politike, zgodovinsko pa je močno vezan na prvo svetovno vojno.
 • Sprehod med osvetljenimi stojnicami je prijeten in mikaven, pa tudi primerna glasba ustvarja 
pravo božično vzdušje.
  Sprehod med osvetljenimi stojnicami je prijeten in mikaven, pa tudi primerna glasba ustvarja pravo božično vzdušje.
 • Tržaška Miklavžev in božični sejem sta dogodka, ki ju domačini že tradicionalno izkoristijo kot 
priložnost za nakup poceni novoletnih spominkov in darilc.
  Tržaška Miklavžev in božični sejem sta dogodka, ki ju domačini že tradicionalno izkoristijo kot priložnost za nakup poceni novoletnih spominkov in darilc.
 • Drobnim, toda nadvse slastnim prigrizkom se je težko 
upreti.
  Drobnim, toda nadvse slastnim prigrizkom se je težko upreti.
 • S prodajo izdelkov domače in tuje obrti se združenje trgovcev 
pokrajine Trst trudi dati mestu, lokalnim trgovinam, lokalom in 
restavracijam dodano vrednost.
  S prodajo izdelkov domače in tuje obrti se združenje trgovcev pokrajine Trst trudi dati mestu, lokalnim trgovinam, lokalom in restavracijam dodano vrednost.

Sladkobno praznični Trst s pogledom na morje

sreda, 2. december 2015, 10:36

Med kraji Furlanije Julijske krajine je Trst morda najbolj mednarodno mesto v regiji, vpeto med slavno preteklost “malega Dunaja ob morju” in sedanjost. Vse od pomola, molo Audace, do starega svetilnika, la vecchia Lanterna, si v špalirju dobrodošlice sledijo jadra, okna antičnih trgovin in starih meščanskih zgradb. V daljavi pa je ob jasnem vremenu mogoče uzreti podobo Miramarskega gradu, romantičnega gradu Maksimilijana Habsburškega in njegove ljubljene Charlotte. Da, to je Trst. Decembra pa mesto dobi še lepšo podobo.

TRST > Trst je mesto z zelo posebno atmosfero. Je odprt na morje in svetovljanski, pa spet stisnjen med hrib in vodo, je obmejno mesto z bogato zgodovino. Trst, ki ima v ozadju zanimivo okolico in zaledje, je od nekdaj bogato trgovsko središče. Ob prihodu je bilo moč vonjati praženo kavo, danes žal tudi ceneno robo, ki požira pravo tržaško obrt. Toda kakor koli bi radi obrnili zgodbo Trsta, ostaja dejstvo eno: Trst se v najlepši luči pokaže v decembru, ko je ovit v praznične lučke, ko znameniti Drevored XX. septembra (Viale XX. Settembre) zadiši po sladkem, ko se na trgu Sv. Antona odprejo lesene stojnice.

Miklavžev sejem

Z včerajšnjim dnem se je tako začel prvi vrhunec prazničnega časa, saj se je začel tradicionalni Miklavžev sejem, ki bo trajal vse do prihodnjega torka. Znameniti drevored XX. septembra je že sam po sebi zanimiv: dvojna pešpot, vmes drevesa, pod njimi mize in stoli - veliko jih je in skoraj nikoli ne samevajo, pa številne trgovinice. Desetletja so si v njih generacije podajale obrt čevljarstva, slaščičarstva, metražnega blaga in krojaštva … Danes je slika nekoliko drugačna: lokale prevzemajo kitajsko govoreči in v zameno za usnjene čevlje ali prgišče znamenitih fav (le favette triestine) ponujajo kičasto ceneno robo.

Od včeraj do torka, 8. decembra, bo v drevoredu drugačna atmosfera. Organizatorji so pod šotori ponudili razstavni prostor kar 111 razstavljavcem z raznovrstnim blagom iz vseh italijanskih regij. Večina na svojih stojnicah ponuja izdelke domače obrti, oblačila, okraske, izdelke za gospodinjstvo, nekateri pa skrbijo, da obiskovalci med brskanjem ne bodo ostali lačni in žejni. Veliko pozornosti so tudi letos organizatorji posvetili najmanjšim podrobnostim, da bi le zadovoljili domačine in obiskovalce. Zavedajo se namreč, da je Miklavžev sejem v drevoredu del lokalne tradicije, ki jo je vredno ohranjati. Sejem so namreč prvič priredili že leta 1933.

Edina napaka, na katero organizator težko vpliva, je premajhno število stojnic, namenjenih prodaji igrač; torej otrokom, ki so pravzaprav v središču decembrskih praznikov. Nekoč so starši izrabili ravno Miklavžev sejem za nakup božičnih in novoletnih daril za najmlajše. Med stojnicami se boste do nedelje lahko sprehajali ves dan, od 8. do 22. ure.

Pridne otroke bo v noči na nedeljo na tiho in skrivaj z darili obiskal Miklavž, še prej pa bo v številnih krajih rožljalo in bežalo, saj bodo otroke strašili parklji. A ne le to, minuli konec tedna, pred prvo adventno nedeljo, so se marsikje začeli Miklavževi ali adventni sejmi. Prav tako v Trstu, kjer tradicija Miklavževega sejma piše bogato zgodovinsko kroniko.

Božični sejem letos podira rekorde

Zaprtje Miklavževega sejma pomeni praznično vzdušje na drugem koncu mesta. V torek, 8. decembra, bodo namreč prižgali lučke na Trgu Sv. Antona (Piazza Sant Antonio) in tako odprli Božični sejem, ki bo trajal vse do 24. decembra. Toda na presenečenje vseh se je letos prijavilo veliko več razstavljalcev kot minula leta (55 v letu 2014 in 85 za leto 2015). Vse to pa so organizatorji izkoristili tako, da bodo praznično vzdušje, ki je bilo doslej omejeno na Trg Sv. Antona, razširili tudi na druge trge in ulice, predvsem na znamenitem trgu Piazza della Borsa. Prav tu bo letos tudi drsališče v “ekstralarge” izvedbi, glede na obdobje in površino, saj bo drsališče na kar 450 m² postavljeno vse od včeraj pa do 6. januarja! Božična tržnica bo na stojnicah ponujala izdelke domače in tuje obrti ter kulinarične specialitete, značilne za srednjo Evropo.

“Naš cilj je mestu dati dodano vrednost. Ponudba božičnega sejma se mora vključiti v sicer običajno ponudbo mestnih trgovin, lokalov in restavracij na tem območju, ne pa biti njen konkurent. V prihodnje bi radi ponudbo in prizorišče dogajanja še razširili in se tako postavili ob bok znamenitim božičnim sejmom na trgih Južne Tirolske, Avstrije in Nemčije. Navsezadnje se ponašamo z edinstvenim mestom, ki ima prav tako edinstven pogled na morje,” je ob priložnosti povedal Pietro Farina, generalni direktor združenja trgovcev pokrajine Trst, Confcommercio Trieste.

Božičnih in adventnih sejmov prav gotovo ne gre primerjati med seboj, saj ravno v tem obdobju leta mesta toliko bolj poskušajo slediti lastni tradiciji. Središča številnih mest oživijo, praznično osvetljene trge in ulice zasedejo stojnice. Miklavževi, adventni in božični sejmi so nadvse pisane prireditve, posebej privlačne za otroke. Četudi so marsikje povsem tržno naravnani, imajo denimo v alpskih deželah poseben čar. Sneg, ki naletava, vroč čaj ali čokolada ter kuhano vino, številni drobni spominki in sladkarije v izobilju ...

Navsezadnje je božič poleg velike noči najbolj priljubljen krščanski družinski praznik, torej priložnost več, ko lahko z obiskom sejmov izkoristimo priložnost za enodnevni družinski izlet. KB


Povej naprej: