• FIS potrjuje, da bo v nedeljo, 17. januarja, na peti izvedbi Svetovnega dneva snega sodelovalo 
358 smučarskih središč v 41 državah po celem svetu.
  FIS potrjuje, da bo v nedeljo, 17. januarja, na peti izvedbi Svetovnega dneva snega sodelovalo 358 smučarskih središč v 41 državah po celem svetu.
 • Število prijav organizatorjev projekta “Peljimo otroke na 
sneg” se iz leta v leto veča, kar kaže na veliko angažiranost, 
da se otroke pripelje na sneg in zanje organizira nepozabna 
snežna doživetja.
  Število prijav organizatorjev projekta “Peljimo otroke na sneg” se iz leta v leto veča, kar kaže na veliko angažiranost, da se otroke pripelje na sneg in zanje organizira nepozabna snežna doživetja.
 • Dan nordijskega smučanja v Planici: poleg smučarskih 
skokov z Anjo Tepeš ali Francijem Petkom, teka na smučeh, 
hokeja in deskanja na snegu ter snežnega poligona bo 
organizirano tudi sankanje, tubing in iskanje izgubljenega 
zaklada.
  Dan nordijskega smučanja v Planici: poleg smučarskih skokov z Anjo Tepeš ali Francijem Petkom, teka na smučeh, hokeja in deskanja na snegu ter snežnega poligona bo organizirano tudi sankanje, tubing in iskanje izgubljenega zaklada.
 • Zabava za vse starosti? Da. Primarna ciljna skupina kampanje so sicer otroci, stari od 4 do 14 
let, ter njihovi starši, vendar ne skrivajo želja, da bi v projekt pritegnili še najstnike in mlajše 
odrasle.
  Zabava za vse starosti? Da. Primarna ciljna skupina kampanje so sicer otroci, stari od 4 do 14 let, ter njihovi starši, vendar ne skrivajo želja, da bi v projekt pritegnili še najstnike in mlajše odrasle.
 • V nedeljo, 17. januarja, bo dolina pod Poncami že petič zapored gostila Svetovni dan snega. 
Pravzaprav se bo dogajanje začelo že dan prej, saj pričakujejo velik obisk.
  V nedeljo, 17. januarja, bo dolina pod Poncami že petič zapored gostila Svetovni dan snega. Pravzaprav se bo dogajanje začelo že dan prej, saj pričakujejo velik obisk.

Zabava v snegu in na snegu

sreda, 6. januar 2016, 11:25

Novo leto nam je po tednih precej pomladne jeseni in zime končno vendarle prineslo sneg. In četudi ga zaradi nevšečnosti v prometu razumemo kot nadlogo, je sneg marsikomu vendarle narisal nasmešek na obraz. Sneženje, ki je v minulih dneh zajelo tudi našo državo, je med drugim najbolj razveselilo smučarje ter ostale ljubitelje belih strmin. V vseh večjih smučarskih središčih je za ugodno smuko poskrbljeno.

Prihodnji konec tedna, v soboto 16. in v nedeljo 17. januarja, pa bodo imeli sneg in z njim bele strmine čisto svoj praznik. Poleg običajnih zimsko-snežnih vragolij, bodo v Planici, na Rogli in na Golteh organizirane številne športne in družabne aktivnosti na snegu, vse v okviru akcije Peljimo otroke na sneg, ki poteka v okviru mednarodnega Svetovnega dneva snega.

Dogodek ima mednarodne razsežnosti, saj gre za kampanjo Mednarodne smučarske zveze (FIS), ki promovira aktivnosti na snegu za otroke in njihove starše. Svetovni dan snega bo v nedeljo gostilo kar 358 smučarskih središč v 41 državah po celem svetu.

Kaj je Svetovni dan snega?

Kampanja Svetovni dan snega se je začela leta 2012 pod okriljem FIS-a in je v celoti namenjena aktivnemu preživljanju otrok na snegu. Ker je namen akcije čim večjemu številu otrok približati sneg in zabavo, ki jo ta omogoča, letos že petič organizatorji širom sveta pripravljajo zanimiv športno - zabavni program.

Kaj je akcija Peljimo otroke na sneg?

Kampanja, prepoznavna po sloganu Bring Children to the Snow ali Peljimo otroke na sneg, se je začela leta 2007 kot mednarodna, večletna akcija za spodbujanje in promocijo zimskih športov. Vse z namenom, da ravno te aktivnosti postanejo številka ena za otroke in mladino v zimskem času. Cilj kampanje je najmlajše smučarske zanesenjake spodbuditi, da se preizkusijo v zimskih športnih aktivnostih, ter ponuditi dodano vrednost za vse tiste, ki v različnih zimskih športih že sodelujejo. Osnovni namen, promocija zimskih športov, poskuša kampanja doseči s pomočjo dveh osnovnih programov: FIS SnowKids in FIS Svetovni dan snega. Primarna ciljna skupina kampanje so otroci, stari od 4 do 14 let, ter njihovi starši. Obenem se organizatorji nadejajo, da bodo ravno s tovrstnimi akcijami spodbudili še najstnike in mlajše odrasle. In ne nazadnje: mednarodna kampanja ni tekmovalne, temveč zgolj in predvsem zabavne narave. Njihov moto namreč je Fun in the snow, fun on the snow ali Zabava v snegu, zabava na snegu.

Pestro tudi v Sloveniji

V Slovenji organizatorji vabijov Planico, v Snežno deželo, kjer bodo za otroke in njihove starše organizirali Dan nordijskega smučanja. V nedeljo, 17. januarja 2016, bo dolina pod Poncami že petič zapored gostila Svetovni dan snega. Pravzaprav bodo tokrat gostitelji kar dva dni, saj se nadejajo dobrega odziva in velikega obiska. Dogodek je v prvi vrsti namenjen otrokom, ki se bodo v Planici lahko preizkusili v nordijskih disciplinah - smučarskih skokih in teku na smučeh. Brezplačno si bodo lahko sposodili opremo in ob spremstvu strokovnega vodstva nekateri naredili tudi prve korake v teh zimsko-športih aktivnostih. V Planici bo seveda tudi Franci Petek, bivši vrhunski smučarski skakalec, ki bo otrokom na njegovi uspešnici leta - Mini Planici, pričaral lepote smučarskih skokov. Za trenutek bodo lahko tudi vaši otroci Peter Prevc, Jurij Tepeš ali Špela Rogelj. Otroci bodo imeli na voljo še množico drugih aktivnosti na snegu, tako da bo dogodek zagotovo zabaven in nepozaben.

Letos so v Planici naredili še “skok” dlje in medse povabili tudi otroke z motnjami v razvoju. V soboto, 16. januarja, se bodo pridružili vsem ostalim otrokom v Planici, ki bodo izkoristili možnost brezplačnega uživanja v zanje pripravljeni snežni deželi novega Nordijskega centra. Dogodek tega dne bo tako del svetovnega gibanja Specialne olimpijade.

Svetovni dan snega bodo obeležili tudi na Golteh, kjer se bo v zabavnem programu prav tako bo pridružil uspešen slovenski športnik. Smučarske šole pa bodo omogočile brezplačne smučarske urice, izvedli bodo mini smučarski izziv, predstavili šole smučanja in podelili lepe nagrade sponzorjev. Ta dan bodo otroci smučali brezplačno ob spremstvu vsaj ene odrasle osebe.

Veselo bo tudi na Krvavcu, kjer bodo otroci v nedeljo ob nakupu vsaj ene odrasle vozovnice lahko smučali brezplačno. S predhodno prijavo se boste lahko udeležili brezplačne šole smučanja v Šoli snežnih športov. Bogat program bo zajemal tudi test smuči, nasvete strokovnjakov alpskega smučanja ter obilo zabavnega dogajanja za otroke s Kravco s Krvavca, Kuža Pazijem in Ribičem Pepetom.

Prav tako se zabave na snegu nadejajo na Rogli. Izkoristite torej nedeljski dan za užitek na snegu!

KB


Povej naprej: