• Damir Skomina (1)
  Damir Skomina (1)
  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
 • Lina Kaldana (2)
  Lina Kaldana (2)
  Foto: Ilona Dolenc
 • Matija Solce (3)
  Matija Solce (3)
  Foto: Maja Pertič Gombač

Julija v izboru sodnik, mama in umetnik

sobota, 30. julij 2016, 06:00

Šport, dobrodelnost in umetnost zaznamujejo tokratni izbor kandidatov za osebnost Primorske meseca julija. Za glasove bralcev Primorskih novic, poslušalcev Radia Koper, gledalcev Televizije Koper in komisije vseh treh medijev se potegujejo Damir Skomina, Lina Kaldana in Matija Solce.

Slovensko sodniško ekipo na Evropskem nogometnem prvenstvu v Franciji je tudi tokrat vodil Koprčan Damir Skomina. Čeprav pravi, da je zanj euro že preteklost in se že pripravlja na nove izzive, ne gre prezreti, kaj mu je uspelo v prvi polovici leta: sodil je polfinala lige prvakov in evropske lige, na euru pa tudi četrtfinalno srečanje. Skomina je mednarodni sodnik od leta 2003 in sodi med najboljše evropske sodnike. Ustvaril si je veliko sodniško ime in pridobil dovolj samozavesti. Skomina torej stopa po poti, ki ji lahko doda še kakšen vrhunec. Najvišji cilj je seveda sojenje na finalu svetovnega prvenstva ali katerega od velikih evropskih tekmovanj.

35-letna mama samohranilka iz Kopra Lina Kaldana je s svojim preprostim pozivom, ki ga je objavila na facebooku, sprožila nepričakovano močan odziv. Svoje stanovanje je dala na voljo drugim mamam samohranilkam, ki si ne morejo privoščiti počitnic na morju. Gesta, za katero sama pravi, da ni nič posebnega, saj je z njo želela predvsem podučiti sedemletnega sina o tem, kako je treba ceniti to, kar imamo, je naletela na veliko zanimanje medijev in na vsesplošno odobravanje javnosti. To je Lini Kaldani dalo novega zagona. Medtem ko pri sebi doma gosti zadovoljne gostje z otroki, že kuje načrte za nove dobrodelne pobude.

Primorski lutkar in glasbenik Matija Solce je na gradu Snežnik in v njegovi zeleni okolici poskrbel za že četrto izvedbo mednarodnega festivala Plavajoči grad. Nanj je privabil 70 domačih in tujih glasbenih, akrobatskih, plesnih in lutkarskih skupin. Festival Plavajoči grad je zrasel iz priljubljenega festivala Histeria pri istrski vasi Gračišče in posnema njegov privlačni živopisni koncept. Prizorišča so pod vodo, na njeni gladini, v jamah, na drevesih, seveda pa tudi v slikovitem gradu. Tridnevni festival, ki ga pripravljajo s prostovoljskim delom, ob dragoceni pomoči lokalne skupnosti in skoraj brez proračuna, dokazuje, da umetnosti ni mogoče ukrotiti in da ustvarjalna norost osvobaja.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 4. avgusta, opoldne.

> Do srede, 3. avgusta, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

NK


Povej naprej: