• Dogajanje na odru bosta skupaj povezovala Karin Sabadin in 
Marko Strle
    Dogajanje na odru bosta skupaj povezovala Karin Sabadin in Marko Strle
    Foto: Zdravko Primožič/Fpa
  • Foto: Andraž Gombač
  • Modni dodatki, ki jih bosta nosila voditelja, sta delo primorske oblikovalke Ane Redek Furlanič.
    Modni dodatki, ki jih bosta nosila voditelja, sta delo primorske oblikovalke Ane Redek Furlanič.
  • Foto: Arhiv Pn

Obdana s primorsko energijo

sobota, 21. januar 2017, 09:29

V sežanskem Kosovelovem domu je vse nared za drevišnjo zaključno slovesnost, na kateri bomo razglasili osebnost Primorske leta 2016. Niti prireditve, ki se bo začela ob 20. uri, bo letos stkal v prijetno druženje s 15 izjemnimi osebnostmi voditeljski tandem. Novinarki in voditeljici Televizije Koper Karin Sabadin se bo na odru pridružil Marko Strle, ki je tudi avtor scenarija sklepne slovesnosti.

Veliki finale akcije Osebnost Primorske, ki jo že dvanajsto leto skupaj pripravljamo tri medijske hiše, Primorske novice, Radio Koper in Televizija Koper, se letos prvič seli iz Portoroža na drugi konec Primorske.

“V Sežano se letos selimo, ker jo to prireditev, ki poteka po vsej Primorski, zato smo želeli dati možnost tudi tistim, ki jim je bil Portorož nekoliko preveč oddaljen, da se udeležijo sklepne slovesnosti. Poleg tega imamo letos v končnem izboru tri mesečne zmagovalce oziroma pet osebnosti iz zamejstva in je tudi zanje tako bolj priročno,” je premik utemeljila vodja projekta Barbara Kampos.

Za režisersko postavitev prireditve je letos poskrbel Goran Stojisavljević. Finalno slovesnost bo moč v neposrednem prenosu spremljati na valovih Radia Koper ter na spletnih straneh rtvslo.si in radiokoper.si.

Posnetek prireditve bo na TV Koper - Capodistria v nedeljo, 22. januarja, ob 17.30, in v torek, 24. januarja, ob 23.10 na drugem programu nacionalke.

Ustvarjalnost je ključ za razvoj

Marko Strle, ki ga sicer poznamo v vlogi ravnatelja Centra za komunikacijo, sluh in govor Portorož, je pred dvema letoma sedel med kandidati za laskavi naziv, tokrat pa bo skupaj s Karin Sabadin njihov gostitelj. “Sprejeti takšno povabilo je kakor slediti nekoliko prirejenemu staremu reku, ki pravi, priložnost ponujena spregleda se nobena. Velja, da se rad prepuščam življenjskim izzivom, še posebej, če se dotikajo področja ustvarjalnosti. Draž ustvarjalnosti je v življenju posameznika ključ za njegov razvoj. Pripravljati dvanajsto Osebnost Primorske je edinstvena priložnost, ko srečujem, spoznavam izjemne posameznike. To niso zgolj nominiranci, ampak že vsi sodelavci, s katerimi soustvarjamo prireditev,” je o svojem sodelovanju pri letošnjem sklepnem delu projekta povedal Strle. Osnovni vodili pri pripravi scenarija sta mu bili, da spoštuje tradicijo prireditve in si hkrati dovoli drzno vnesti nekaj svojega, drugačnega, originalnega. “Letošnja prireditev ima v ospredju oder, ki postane kraj srečevanja in druženja. Odprti prostor, kjer bomo ves čas vsi skupaj, nominiranci, voditelja in glasbeni bend.”

S svojo glasbo bo druženje obogatila skupina Avtomobili, ki je nedavno izdala nov album Daleč. Fantom se bodo na odru pridružile tri odlične pevke, Neisha, lanskoletna zastopnica Hrvaške na EurosonguNina Kraljič ter Severa Gjurin. Zaključek prireditve, ki ga je po razglasitvi zmagovalca doslej vsakič okronala primorska himna Vstajenje Primorske, bo tokrat nekoliko drugačen, a to naj ostane presenečenje, pravijo organizatorji.

Nosila bosta stvaritve primorskih oblikovalk

“Sestavili smo okvir, ki nas v svoji varnosti zbližuje in združuje. V njem sva si s Karin dopustila, da izraziva sebe, kar bo še najbolj razvidno v štirih pogovornih trenutkih z nominiranci. Skupaj z njimi si bomo dovolili, da postanemo in razmišljamo o svobodi, uspehu, življenjskem smislu ter skupnosti,” je pred drevišnjo prireditvijo še povedal Strle. O letošnjem izboru mesečnih osebnosti meni, da je morebiti najbogatejši doslej. “Ne gre pozabiti, da so med njimi kar trije pari in najmlajša nominiranka do sedaj. Vsi nosijo in puščajo pomembno sporočilo. V življenju se sami odločamo in smo sami nosilci sprememb. Sprememb, ki jih drugi opazijo do te mere, da te izpostavijo kot človeka, ki pomembno vpliva na lastno poslanstvo in doprinos v širši družbi.”

“Vsi ti posamezniki dvigujejo našo skupno zavest,” meni tudi Karin Sabadin, ki izbor Osebnost Primorske spremlja, tako delovno kot tudi osebno, od samih začetkov. “Vsako leto znova sem prijetno presenečena, koliko pobud, zamisli, srčnosti je med nami. Tudi letošnji venček je nadvse navdihujoč, pa tudi raznolik, seže na področja znanosti, športa, dobrodelnosti, ljudskosti ...”

V času priprav sta se z Markom veliko družila, skupaj so se jima porajale zamisli in besedne zveze. “Z veseljem sva se srečevala in ustvarjala, se bolje spoznala in se obenem zbližala z našimi osebnostmi Primorske ter se obdala z njihovo energijo,” je Karin povedala o pripravah na drevišnjo prireditev.

S sovoditeljem ju bodo zvečer povezali tudi edinstveni modni dodatki, ki jih je izdelala oblikovalka Ana Redek Furlanič iz Kopra. O njeni prizadevnosti priča simpatična anekdota. Zaradi pomanjkanja časa je želela perlice, ki jih je potrebovala za izdelavo nakita, namesto prek spleta kupiti pri ponudnici iz Trsta. Ta pa jih je tik pred tem prodala neki stranki. Oblikovalka jo je uspela priklicati in jo prepričati, da ji perlice odstopi.

S svojim znanjem je k projektu pristopila tudi oblikovalka Tjaša Škapin s Kozine, ki je za Karin Sabadin izdelala dve večerni obleki. “Obe oblikovalki sta z veseljem sprejeli povabilo k sodelovanju in se resnično izkazali s svojimi kreacijami,” je zadovoljna sodelavka koprske televizije, stilistka Tanja Skok. “Pri ustvarjanju tako oblek, ki sta v dveh modnih barvah, kot modnih dodatkov je oblikovalki vodila skupna rdeča nit, zlato jabolko,” je še razkrila.

Zlato jabolko je tudi sicer simbol projekta Osebnost Primorske in bo v obliki skulpture akademskega slikarja Boštjana Drinovca drevi pristalo v rokah osebnosti, za katero so Primorke in Primorci presodili, da je s svojim delovanjem v minulem letu najbolj zaznamovala ta prostor.

ILONA DOLENC


Povej naprej:

Mnenja