• Foto: Neva Blazetič

“Za Kanin sem zastavil svojo kredibilnost”

sobota, 7. januar 2017, 06:00

Ne le v primeru obnove smučišča Kanin, tudi pri obnovi cest v Posočju in reševanju drugih problemov je edini državni poslanec iz Posočja Danijel Krivec mož, ki mu gre zaupati. Skupaj s kolegi mu je uspelo, da kaninsko smučišče spet deluje.

“Pri vsakem projektu zastavim svojo kredibilnost in od začetka do uresničitve ne odstopam. Zato pa me na ministrstvih tudi slišijo,” razmišlja Danijel Krivec (na fotografiji v ospredju). Kot pravi, je izbor za osebnost Primorske meseca decembra potrditev, da imajo ljudje radi kaninsko smučišče in da upajo, da bodo na njem, ko bo dovolj snega, spet smučali na slovenski sončni in italijanski senčni strani.

Toda še veliko bo treba vložiti. Prenova je prvi korak, ki se mora nadaljevati s celovito preureditvijo smučišča. S tem v mislih sta občina Bovec in država tudi namenjala energijo in denar za prenovo. “Denarja za širitev smučišča in posodobitev je v različnih evropskih skladih veliko. Treba je le pripraviti projekt in ga predstaviti v Bruslju, kar bomo naredili kmalu. Imam zanesljive informacije, da bi z denarjem Evropske unije lahko napredovali,” optimizem za naprej vliva Krivec, ki dobro ve, kako je treba delovati, da načrti dobijo podporo. Kot pravi, bo v petih do šestih letih treba smučarske naprave posodobiti. “Že letošnja zima nakazuje, da bo nujno treba urediti tudi sistem za zasneževanje. Ni res, da nad 2000 metrov ni potreben. V vsej Evropi vedo, da je tudi v visokogorju upravičen in zato je zanj možno dobiti denar,” pravi Krivec.

Ko se spominja obdobja po nesreči januarja 2013 na gondolski žičnici, pravi, da je od vsega začetka poskušal prepričati takratno občinsko vodstvo, da je treba hitro ukrepati.

“Niso nas slišali. Toda mi smo vedeli, tudi na osnovi elaborata, ki so ga naredili na ekonomski fakulteti, da je celoletna sezona s smučiščem nujna za preživetje bovškega turizma.”

To se je pozneje tudi v praksi pokazalo. Žal je zaradi počasnosti prenova žičniških naprav stala več, kot bi bilo treba. Slej ko prej pa bi sistem morali obnoviti.

Danijel Krivec pravi, da je vse sile v Kanin vložil tudi zaradi korektnosti do smučišča na italijanski strani Kanina.

“Mi smo jih spodbudili za povezavo, oni so veliko vlagali in ni prav, da jih pustimo na cedilu. Od delovanja smučišča na naši strani je odvisno tudi delovanje na njihovi in s tem je povezan prihodek.”

Kot pravi, bodo skupaj z italijanskimi lastniki smučišča iskali denar v različnih evropskih skladih. Ne bodo čakali na naslednjo finančno perspektivo. ker je denar na voljo že zdaj.

Že doslej je bilo tako in bo tudi v prihodnje: Krivec bo imel ključno vlogo pri iskanju denarja, saj pozna vse možnosti in ozadja.

“Na hitro ne bo šlo, vem pa, da je možno in da je na voljo denar v različnih skladih. Spet se bomo trudili, kot smo se v preteklosti, ko sem čakal na klice, se dvakrat na teden vozil v Ljubljano in si niti počitnic z družino nisem privoščil ...”

Vsi decembrski kandidati

Kandidati za osebnost Primorske meseca decembra so bili še predsednica KD Šavrini in anka Šavrinke Marija Knez, moderator pogovornih večerov Divača - mesto nad Reko Stojan Lipolt in pobudnik dobrodelnega projekta 20 za 20 Marko Soršak - Soki. Pogovoru z zmagovalcem Danijelom Krivcem lahko prisluhnete tudi na Radiu Koper danes ob 11. uri.

Izžrebali smo ...

Osebnost Primorske izbirajo bralci, poslušalci in gledalci Primorskih novic, Radia Koper in Televizije Koper ter komisija vseh treh medijev. Med tistimi, ki so glasovali za osebnost meseca novembra, smo izžrebali tri dobitnike nagrad Primorskih novic. Prejmejo jih Ljudmila Krmac iz Kopra, Sonja Husu iz Sežane in Sara Lavrenčič iz Gaberij.

NEVA BLAZETIČ


Povej naprej:

Mnenja