• Foto: Matjaž Derin

Golf je priletna odslužena gospa

petek, 28. julij 2017, 15:51

K nam se je po različnih bližnjicah prikradlo že več tujih navad in razvad. Razlogi so različni. Pozabili smo na svoje stare navade in nam je dobrodošla vsaka tuja. Nalašč odmikamo naše običaje, ker smo tako bolj poenoteni s svetom in se počutimo bolj napredne. V Istri je dodatni razlog, ker so priseljenci prišli v baje zaostalo deželo in je treba ljudi čim prej naučiti manir. Razlogov je še več: nestanovitnost, neborbenost, prilagodljivost ... nasploh človeška šibkost ljudi.

V Istro se želi vriniti golf. Golf, ki ga pošteno misleči poznavalci ocenjujejo kot odsluženo in celo škodljivo športno-družabno igro. Navajajo več neželenih učinkov golfa: ekološko nevarnost in potratnost, nezdružljivost z neavtentičnim okoljem, nasičenost destinacij ...

Naša Istra je še posebej neprimerna za golf. Golf igrišča zahtevajo posebej svežo, zeleno, vzdrževano travo. Tega v Istri ne dosežeš niti s še tako potratno porabo vode. Zrak, naš zdravi suh zrak, ji ne godi. Sicer pa: ja, vse lahko dosežeš. V vroči puščavi so že ponudili smučišča. Toda vprašajmo se: je vredno? Ne glede na to zagovorniki golfa v Istri vidijo golf igrišče v Sečovljah kot rešitev za scefrano vseobsegajočo turistično ponudbo Portoroža, kjer je bolj pralnica kot rožni pristan. Domačini Sečovelj v bližini golfa vidijo neko bedno obljubo obogatitve kraja, kar je pa zelo kratkogledno. Golf je mamljiva tujerodnica in je dober kvečjemu, da ga koristiš na tujem dvorišču, da bodo tam deležni vseh njegovih negativnosti. Celo podpreti ga je treba v soseščini, da bo imelo tudi sečoveljsko letališče kaj od tega. Saj vemo: marsikatero druženje pri golfu mora biti daleč od oči in daleč od srca.

Imamo pa v Istri samosvojo igro, ki je primerna za naše okolje in vreme: pandolo. Pandolo lahko igraš na zemlji, na travi, na kamnitih tleh, morda bi ga kdo priredil tudi za na vodi. Ne potrebuje sejanja, zalivanja, rezljanja. Ima pa palico, ima metek, ima cilj. Je družabna igra. Če kdo hoče, se lahko tudi kiti z dvobarvnimi čeveljci, s čepico, rokavičkami in tudi z izbranimi dragimi oblačili. Tudi pri igranju pandola lahko vzpostavljaš in vzdržuješ družabne stike, posebno kadar moraš prikriti namensko srečevanje. Pandolo je treba samo podpreti. Treba ga je igrati, predstaviti in ponuditi. Če bi v šolah in v turizmu delali osveščeni domačini, bi pandolo že zdavnaj vpeljali v svoje programe. Ker ni tako, je pandolo ostal na ravni registrirane kulturne dediščine in napisanih priročnikih o pravilih igre.

Za pomoč portoroškemu turizmu v obliki golf igrišča v sečoveljski dolini bi nekateri dali do 10 milijonov evrov. Manj kot pol toliko denarja bi bilo dovolj za ureditev rekreacijskih površin in za zagon kmetijstva v dolini. Kmetijstva, ki bi dajalo najboljšo zelenjavo domačim in turistom. Taka živila je treba kmetom (ne lovcem za dobički) dostojno plačati. Ozavestiti nas je treba, da nimamo pravice do najboljše hrane po najnižji ceni. Ker je dobra in energijsko bogata zelenjava nujna za življenje, je vredna, da zanjo daš več kot za ostale balastne pritikline v življenju. Za človeka je pomembno, kaj da vase, ne pa nase. Tega se mora zavedati vsak, ki ima pred sabo poštenega kmeta. Če se k zemlji ne skloniš in se ji ne prikloniš, ne boš imel pravega pridelka. Vsi rastlinjaki, hidroponike ... so samo zavajanja.

Težave, ki jih imajo zagovorniki golf igrišča v sečoveljski dolini, so dober znak. Naj kar ostanejo. Škoda je le izgubljene energije.

NADJA BAŽEC, Sv. Peter


Povej naprej: