• Koprska predstavitev novih sprememb zdravstvene zakonodaje
    Koprska predstavitev novih sprememb zdravstvene zakonodaje
    Foto: Zdravko Primožič/Fpa

“Skupaj do družbe zdravja”?

četrtek, 2. marec 2017, 13:09

Priznam, da se na koprsko predstavitev novih sprememb zdravstvene zakonodaje nisem odpravila v dobri veri, da bom dobila odgovor na svoja vprašanja. Vem, da živim v državi, kjer je neznanska lahkotnost sprejemanja luknjičavih zakonov pravilo. Od snovalcev in potem razlagalcev zakonov pa tudi ne smeš pričakovati, da ti bodo pojasnili, kako bo vse skupaj delovalo v naših vsakdanjih življenjih.

Že takoj, ko sem stopila v dvorano, me je hudo zmotila SMC naravnanost dogodka. To je ugotovila in si upala na glas povedati gospa iz sosednje vrste. Predvidevam, da njena opozorila in pripombe ne bodo upoštevane v novem zakonu. Očitno je bilo, da je bil nezadostno oglaševan dogodek namenjen samo članom stranke, simpatizerjem, ministrici in njeni ekipi. Mislim si, kako so z velikim veseljem odkljukali prvi datum na listi predstav, ki jih nameravajo uprizoriti še po drugih krajih države. Pohvaliti moram voditelja dogodka, ki se ni pustil motiti in je predstavo sukal, kakor da smo na srečanju, kjer prodajajo sesalce najboljše znamke. Šla sem mu na živce, ker sem skakala v besedo. A to je bilo le zato, ker nisem dobila odgovorov na svoja konkretna vprašanja. To sem sicer predvidevala, še preden sem se odpravila od doma.

Pa poglejmo, kako bomo “skupaj za družbo zdravja!” Tak je namreč izbrani všečni reklamni slogan kampanje. Ne razmišljam, koliko je stal in koliko nas je šele stala priprava zakona. Tega vprašanja si nisem upala zastaviti, ker bi me preveč bolelo, da so kup našega denarja nakazali neki posvečeni svetovalni družbi:

1. V predlogu zakona je omejitev bolniškega staleža na leto dni oziroma z izjemami in podaljški še na malo več mesecev (najbrž za vsak slučaj za tiste, ki imajo zveze in poznanstva). Zanimalo me je, kaj to pomeni zame, če, bog ne daj - zbolim ali me povozi avto. Skratka - vprašala sem in navedla čisto življenjski primer.

Torej, po enem letu, ko sploh ne bom še zdrava, bodo na ZZZS ugotovili, da za delo nisem sposobna in da se moram upokojiti. S papirji bom šla na ZPIZ. Tam me bodo zlovoljno pogledali, ker imajo zadnje čase veliko primerov, ki niso zanje. Saj pokojninski zakon jasno določa, kdaj se upokojimo. Torej, sem ugotovila, bom bolna pristala na cesti. Visokim uradnicam niti nerodno ni bilo. Hitele so pojasnjevati, da je predlog tak, ker so nekateri v naši državi tudi po 20 let na bolniški. Vprašala sem jih, katera zdravniška komisija jih je pregledala, podpisala papirje, kateri zdravnik. Vprašanje so preslišale. Ugotovila sem, da zaradi nekaj ljudi v državi, ki izkoriščajo sistem (jasno, da zaradi zvez in poznanstev), bomo odslej navadni bolni pristajali na cesti.

2. Zanimalo me je, kako bo konkretno videti izračun nadomestila, ki ga bo opravil Furs. Bodo to izračunali na podlagi dohodkov iz preteklega leta? Bom domov dobila položnico? Kaj se bo zgodilo, če položnice ne bom plačala? Kaj se bo zgodilo, če sem lani bila zaposlena, letos pa sem brezposelna? Kako bodo nadomestilo plačevali mladi in stari brez služb? Kako ga bodo plačevali tisoči prisiljenih samostojnih podjetnikov? Odgovorov nisem dobila, voditelj me je celo opomnil, da je to vprašanje preveč podrobno in ni predmet javne razprave. Visoka uradnica za finance mi je le zatrjevala, da bo za tiste brez dohodkov enako kot doslej. Njeno neznanje me je razhudilo in sem skakala v besedo. Moderator je skoraj živčno miril.

Naj obrazložim svoje pomisleke. Sedaj je zavarovanje prostovoljno (tudi nepravičen sistem). Odslej bo obvezno. Iz Fursa bomo dobili odločbo in položnico. Če ne bomo plačali, bo sledila davčna izvršba. Kdor ne bo imel dohodkov, bo moral imeti odločbo CSD, da mu prispevek plača država. Odločbo CSD pa dobim, če nimam nikakršnega premoženja in dohodkov. Verjetno se bom na Furs morala pritožiti. Kolikor vem, pritožba ne zadrži izvršitve. Torej bo veliko državljanov dobilo davčno izvršbo in v veliko primerih tudi obisk izvršitelja, ki bo odnesel televizijo, kavč ali pa celo hišo ...

3. Moti me zavajanje, da bomo vsi plačevali manj. Ogledala sem si objavljeno lestvico in preračunala. Preprost izračun je, da je 20 evrov od minimalne plače 3 odstotke, 75 evrov od 7500 evrov plače pa je 1 odstotek. Torej bodo zopet največ plačevali tisti z nižjimi dohodki. In ko denarja ne bo, bodo lestvico spremenili. Najbolj enostavna in poceni rešitev bi bila povišanje prispevne stopnje. Bogokletni predlog! Odgovor je bil, da to ni sprejemljivo, ker bi bogati preveč prispevali za reveže.

Pa sem predlagala, da prispevek, v stilu TEŠ 6, “pripopajo” na položnico od elektrike (so preslišali predlog, ker je bil neresen).

Ker se mi zdi, da zdravstvo sploh nima tako malo denarja, sem predlagala, da najprej počistijo vse, ki so prisesani na zdravstveni sistem. V mislih imam dobavitelje opreme, gradbince, svetovalce. In bolj bi morali paziti na račune. Še vedno mi ni jasno, kdo je podpisal za 500.000 evrov, ki so jih nakazali v Trst za operacije žil.

Čakalne vrste lahko skrajšajo samo nove zaposlitve zdravnikov, tehnikov, medicinskih sester. Pri tem se mi zdi, da ima veliko vlogo zdravniška zbornica, ki se sicer trenutno ukvarja s plačo. Prav tako Fides.

4. Ministrica je razlagala, da novi zakon vrsto reči bolje ureja kot dosedanji. Resnično ji verjamem. Veliko več bo financiranja iz proračuna, kar pozdravljam. Ne vem pa, kje bo vzela denar. Ministrica namreč pozablja, da imamo v ustavi zapisano zlato fiskalno pravilo. To pomeni, da se država ne sme zadolževati; med ministrstva - zdravstvo, šolstvo, gospodarstvo, delo, obramba, sociala ... se razdeli samo denar, ki je na razpolago. Prepričana sem, da bo v boju za denar zmagala vojska. Slovenski zet Trump namreč zapoveduje, da je treba za puške, topove, tanke in bombe prispevati več denarja.

Jaz pa sem kljub vsemu večni optimist, tiho in potrpežljivo bom počakala do leta 2050, ko bomo v Sloveniji vsi srečni.

Lep pozdrav sodržavljani,

LJUBA MILJUŠEVIĆ, Pobegi


Povej naprej:

 
Mnenja