Slovenija ni več v krizi, naj živijo prazniki!

petek, 2. december 2016, 06:00

Kaj bi si mislili o sosedu, ki mu morate vsak mesec posoditi dodaten denar, da lahko skromno preživi mesec, starih dolgov vam ne vrača in sedaj trdi, da je že izven krize in si lahko privošči razkošne izdatke?

Prav taka je naša Cerarjeva vlada.

Še vedno se mora država Slovenija zadolžiti vsako leto za milijardo evrov, da uravnoteži letne proračunske izdatke in od leta 2008 do danes smo povečali dolgove za 20 milijard evrov.

Vsakemu človeku zdrave pameti je jasno, da bo izven finančne krize šele tedaj, ko si ne bo več vsak mesec izposojal denarja za tekoče preživetje in bo redno vsak mesec vračal sosedu določen znesek za zmanjšanje starih dolgov. Torej mora biti vaša mesečna bilanca pozitivna, več morate zaslužiti kot potrošite, da lahko vračate dolgove. Zares izven krize boste šele, ko boste sosedu vrnili ves dolg. Le tako lahko računate, da vam bo ob naslednji finančni krizi sosed ponovno posodil denar. Še bolj modro bi bilo, če bi imeli tudi nekaj prihrankov na strani za naslednjo krizo.

Podobno bo lahko Vlada RS izjavila, da je izven krize, ko bo državni proračun uravnotežen in to tako, da se bodo vsako leto dolgovi države zmanjševali. Šele ko bo sedanja zadolženost padla z 80 odstotkov BDP na starih 30 odstotkov BDP izpred krize, bomo lahko trdili, da je Slovenija na poti iz krize. Kje so še finančne rezerve za novo krizo, ki bo nedvomno prišla?

Mramor je znižal obdavčitev le za visoke plače, še vedno pa vlada ni znižala obdavčenja na pokojnine na nivo izpred krize, ni vrnila upokojencem 200 evrov letnega regresa. Kdaj bomo odpravili dohodnino za plače pod 1000 evri?

In Cerarjeva vlada trdi, da smo izven krize in si lahko privoščimo dodatne plačane praznike? To lahko razumemo samo tako, da se politične volitve hitro približujejo. Po volitvah bo že kako, pomembno je, da SMC preživi s čim več poslanci. Na oblasti tako ali tako ne bo nikoli več.

BORIS NEMEC, Šempeter pri Gorici


Povej naprej:

 

Mnenja