Bigoli s prelivom (Bigoli in salsa)

 Foto: Sašo Dravinec
Foto: Sašo Dravinec

večja bela čebula

12 filetov slanih sardonov (ali sardel)

kozarec belega vina

bigoli (tradicionalni beneški špageti)

poper

Bigoli in salsa je ena najbolj znanih in tradicionalnih beneških jedi, v Benetkah ne sme manjkati na mizi kot predjed ob postnih dneh. Priprava je enostavna. Nadvse drobno nasekljano čebulo pražimo na oljčnem olju. Ko se zmehča in razpusti, dodamo slane sardone ali sardele. Podušimo in mešamo, da se sestavini povežeta v homogene pasto. Zalijemo z malce belega vina in po potrebi dodamo žlico vode, v kateri se kuhajo bigoli, tradicionalne testenine iz Veneta. Po obliki so enaki debelejšim špagetom, a so narejeni iz temne moke. Kropa, v katerih jih kuhamo, ne solimo, da jed zaradi sardonov ne bi bila preslana. Ko so špageti skorajda kuhani, jih precejene preložimo v kozico z omako in sestavine povežemo v jed, po potrebi dodamo še kakšno žlico vode od kuhanja. Na koncu dodamo malce črnega popra, lahko pa tudi sesekljan peteršilj, kar pa ni obvezno. Če jed ni dovolj slana, malce solimo. Takoj postrežemo, zraven pa ponudimo kozarec karakternega belega vina.


Najbolj brano