Jesenski kuharski namigi Ivice Evačića Iveka iz Izole

Čeprav je Izola ribiški kraj zgolj še v obrisih, pa tamkajšnji gostinci nekako le držijo korak s tradicijo.

 Foto: Jaka Jeraša
Foto: Jaka Jeraša

IZOLA > V izolski gostinski ponudbi gre posebno mesto restavraciji Hotela Marina ob izolskem mandraču. Tam za gastronomsko podobo že krepko več kot desetletje skrbi Ivica Evačić Ivek. Svojo kuharsko filozofijo je zasnoval na lokalnih sestavinah. Zanj je ključno, da so sveže, da so torej sezonske in da so najvišje kakovosti. Z največjim veseljem dan za dnem gostom s prostorne in elegantne terase pokaže v mandrač, s katero barko so bile ulovljene ribe, ki jih bo pripravil, pa na oljčnik onstran zaliva, ki se razteza pod drugim hotelom njihove družbe in od koder je oljčno olje, s katerim kuha. Evačić je nadvse ponosen, da za vsako sestavino, ki je vtkana v jedi, ki jih pripravlja, stoji konkretna oseba. Tako so na dveh tablah ob vhodu v hotel in restavracijo napisana imena dobaviteljev. O svoji kuhi pravi, da je živa, kar opisuje kot izključno sprotno pripravo jedi s svežimi sestavinami, če se da, tudi pred gosti. Ker je dosleden v svoji filozofiji in v svojih načelih, se gostje vedno znova vračajo. Ne le domačini, tudi številni tujci, ki so Hotel Marina vzeli za svoj drugi, sredozemski dom. Sicer pa so po zaokrožitvi prenove hotela na Belvederju tudi v tamkajšnji restavraciji zastavili bolj ambiciozen program, Evačiću pa pripada neke vrste mentorska vloga. Zazrt je v obe Istri, tako modro kot zeleno. Restavracija v Izoli je resda bolj prežeta z morskimi okusi, a vselej s kombinacijami z marsičem z istrskih gričev, na Belvederju pa nameravajo dati večji poudarek mesu, saj želijo pričarati del vzdušja tradicionalne istrske konobe. Spomladi je pri Evačiću pomembna vloga namenjena divjim špargljem, nedavno so bile to fige, te dni pa so jesenske gobe, predvsem jurčki, ki so pognali, kot že dolgo ne. Tako je okrog njih sestavljen tudi današnji mojstrov namig za bralke in bralce Primorskih novic, v nekaj naslednjih tednih bo pripravil še nekaj jesensko obarvanih receptov. DS


Najbolj brano