Leto za ledene trgatve

Po kar nekaj letih so bili letos na Štajerskem pogoji za ledeno trgatev. Gre za trgatev na trti zmrznjenega prezrelega grozdja z žlahtno plesnijo, ki mora biti zmrznjeno tudi stisnjeno. To vpliva na zgoščevanje grozdnega soka in da predikatno vino z visoko stopnjo nepovretega sladkorja.

V Rinčetovi grabi so v vinogradih P&F Jeruzalem trgali pri - 12 
stopinjah Celzija.
V Rinčetovi grabi so v vinogradih P&F Jeruzalem trgali pri - 12 stopinjah Celzija. 

Posebne trgatve grozdja, torej trgatve, ki potekajo kasneje, ko se grozdni sok v jagodah zgosti in jagode objame žlahtna plesen, za Primorsko niso značilne, jih pa poznajo v drugih slovenskih vinorodnih deželah.

Za posamezno oznako posebne kakovosti je zahtevan najmanjši delež sladkorja v grozdnem soku. Prva na lestvici je pozna trgatev, to v dobrih letinah opravijo tudi nekateri vinarji na Primorskem, sledi ji izbor z najmanj 105 oziroma 108 stopinj Oe, nakar se lestvica stopnjuje prek jagodnega izbora, ledenega vina do suhega jagodnega izbora, za kar mora imeti sok pri trgatvi vsaj 154 stopinj Oe.

Pri predikatnih vinih je velika posebnost ledeno vino, ki ga seveda ne poznamo le pri nas, pridelujejo ga tudi v Avstriji, Nemčiji, Luksemburgu, Kanadi, ZDA in še kje. Za trgatev ledenega vina mora biti temperatura krepko pod lediščem vsaj tri dni, trgatev pa, da stiskajo zmrznjene jagode, običajno opravijo zgodaj zjutraj, kar je za obiralce precej naporno.

Pri Čurin-Prapotnikovih na Kogu, ki so legendarni pridelovalci predikatov, so letos imeli ledeno trgatev spet po osmih letih, pri enajstih stopinjah pod ničlo so trgali šipon, s 1300 trt so natrgali grozdja za 150 litrov mošta. Ledeno trgatev so opravili tudi pri največjem slovenskem vinarju P&F Jeruzalem. Trgali so chardonnay, pridelali pa bodo 380 litrov vina, ki bo čez dve leti naprodaj v majhnih stekleničkah.

DS


Najbolj brano