Ni vsak pršut kraški

Trije pršutarji - Kras iz Šepulj, Mip iz Nove Gorice in Pršutarna Lokev - so se potegovali za geografsko zaščito kraškega pršuta.

 Kraški pršut se je potegoval za geografsko zaščito.
Kraški pršut se je potegoval za geografsko zaščito.  

Vsi trije največji proizvajalci te slastne kraške mesnine so se sicer že več let poprej dogovarjali o geografski zaščiti kraškega pršuta, pred 14 leti pa so končno dorekli, kje se morajo pršuti soliti in sušiti, da so lahko kraški. S tem pa je bil izpolnjen pogoj za ustanovitev konzorcija pršutarjev in registracijo geografske označbe njihovih pršutov. Pršutarji, sicer tekmeci na trgu, so takrat pozabili na konkurenco in združili moči; želeli so namreč zaščititi tradicijo, izkušnje in ne nazadnje tudi naravne danosti, ki so glavni dejavniki, da se prašičja stegna s postopki suhega soljenja in enoletnim sušenjem na Krasu posušijo v kraški pršut. To daje izdelku značilen vonj in okus, po čemer se kraški pršut loči od ostalih.


Najbolj brano