• Borut Jakič je prekaljen kuharski mojster.
    Borut Jakič je prekaljen kuharski mojster.
    Foto: Janez Pukšič

Recepti mojstra Jakiča

nedelja, 19. marec 2017, 06:00

Prejšnji teden so v Hruševici pri Štanjelu odprli butični ekološki hotel St. Daniel. Nina Abramič in Miran Prodnik sta zasnovala hotel s holističnim pristopom, filozofija se odraža tudi v kuhinji in na krožnikih, za kar skrbi izkušeni kuharski mojster Borut Jakič, ki bo za bralce Primorskih novic nekaj prihodnjih tednov pripravljal kuharske recepte.

V kuhinji hotela St. Daniel se opirajo na ekološke sestavine iz okolice in nadgrajeno kraško tradicijo pri pripravi jedi. Ekološki pristop odsevata tudi vinska karta ter posebna karta vod. Pri sestavi jedilnikov in pripravi jedi sta ob ekološko pridelanih živilih in zdravi hrani pomembna elementa tudi pravična trgovina in odgovorno ravnanje do okolja.

Borut Jakič je izkušen kuharski mojster z dolgo kilometrino. Doma je iz Kobarida, v gostinsko šolo pa je šel k morju, v Izolo. Po šoli je služboval najprej v Bovcu, kmalu pa je dobil službo v domačem kraju, v Hitu. Začel je s preprostejšimi deli, se kmalu preselil v Novo Gorico in tam postal vodja kuhinje v Perli, kjer je posebej temeljito skrbel za ponudbo tamkajšnje vrhunske restavracije Calypso. Postal je član slovenske kuharske reprezentance in s kolegi hodil po mednarodnih tekmovanjih, kjer je srkal znanje in hodil v korak z mednarodnimi trendi. A ponudbo je snoval na vplivih iz okolja. Nova Gorica je stičišče različnih pokrajin, tudi kraške, ki se ji v svojem zadnjem poglavju Jakič trdneje zapisuje.

Borut Jakič je za nekaj časa zapustil Primorsko in odšel v imenitni hotel Aleksander v Rogaški Slatini, kjer je skrbel za svetovljansko publiko z vseh vetrov. Kuharske izkušnje je prenašal tudi na mlade kolege, saj je aktivno vlogo v kuharski reprezentanci zamenjal za mentorsko in kot vodja mlade kuharske reprezentance usmerjal skupino perspektivnih in ambicioznih kuharskih mojstrov. Lansko poletje in jesen je Jakič preživel v Portorožu, v gostilni Tomi, slednjič pa se je srečal z Nino Abramič in Miran Prodnikom, da so skupaj spletli zgodbo o kulinarični ponudbi v hotelu St. Daniel na Krasu.

Del filozofije Boruta Jakiča, čigar delo krasijo barviti, dodelani krožniki z ustreznimi kombinacijami okusov in tekstur, bodo v prihodnjih tednih prek njegovih receptov za jedi, ki jih je mogoče pripraviti tudi v domači kuhinji, deležni bralke in bralci Primorskih novic.

Vrzotini zvitki z ješprenčkom

> 4 listi ohrovta

> 16 dag ješprenja

> 16 dag jurčkov

> 1 jajce

> 2 dcl paradižnikove omake

> 1 dcl ječmenove smetane

> 10 dag sira Tolminec

> čebula

> česen

> peteršilj

> parmezan

>sol poper

Ohrovtove liste oparimo. Med tem skuhamo čez noč namočen ješprenj. Posebej na maščobi prepražimo čebulo, česen in dodamo na lističe narezane jurčke. Pražimo, zalijemo z zelenjavno osnovo in dodamo kuhan ješprenj. Še nekoliko dušimo in zgostimo z ribanim parmezanom. Začinimo in dodamo sveže sesekljan peteršilj. Ko se ješprenj ohladi, dodamo še stepeno jajce, premešamo in nadevamo v oparjene ohrovtove liste. Na maščobi “zadišimo” česen, dodamo grobo riban sir Tolminc, da stopimo in dolivamo ječmenovo smetano tako, da postane sirova omaka gladka. Ohrovtove zvitke še nekoliko podušimo v paradižnikovi omaki in prelijemo s sirovo omako. Po želji okrasimo s svežimi začimbami.

Tekst: SAŠO DRAVINEC

Foto: LEO CAHARIJA


Povej naprej: