Testenine s školjkami in gobami

 Foto: JAKA JERAŠA
Foto: JAKA JERAŠA

Sestavine za 4 osebe:

500 g testenin (priporočam linguine)

200 g svežih očiščenih različnih jadranskih školjk

100 g svežih gob (jurčkov)

1 dl belega vina

čebula, glavica česna, šopek peteršilja, sol, poper, oljčno olje, ribja osnova

Na segretem olju prepražimo na tanko narezana čebulo in česen, kmalu dodamo še na tanko narezane gobe. Temeljito prepražimo, dodamo prav tako na tanko narezane školjke. Še malce prepražimo, nato pa zalijemo z belim vinom. Ko se vino pokuha, omako zalijemo z ribjo osnovo in začinimo s soljo, poprom in peteršiljem. Na majhnem ognju počasi kuhamo četrt ure.

Medtem v velikem loncu zavremo vodo in v njej kuhamo testenine polovico potrebnega časa. Potem jih preložimo v ponev in do željene teksture pokuhamo skupaj z omako. Tik pred serviranjem jed temeljito premešamo ter začinimo s sveže sesekljanim peteršiljem in brizgom vrhunskega oljčnega olja. Dober tek!

Recept je pripravil Ivica Evačić - Ivek, glavni kuhar v restavraciji Hotela Marina v Izoli.


Najbolj brano