• Saint Ouen - Park At the Docks v Parizu ponuja številne 
odprte poglede, tudi na razvijajočo se sosesko.
  Saint Ouen - Park At the Docks v Parizu ponuja številne odprte poglede, tudi na razvijajočo se sosesko.
  Foto: Agence Ter In Yang Chen
 • “Plaža” v parku z ležalniki za sončenje, branje knjig ali zrenje 
v nebo
  “Plaža” v parku z ležalniki za sončenje, branje knjig ali zrenje v nebo
  Foto: Agence Ter In Yang Chen
 • Kompleks Espaces Vertes združuje rastlinjak, kuhinjo, velik 
prostor za dogodke in manjše kotičke za druženje in skupne 
dejavnosti.
  Kompleks Espaces Vertes združuje rastlinjak, kuhinjo, velik prostor za dogodke in manjše kotičke za druženje in skupne dejavnosti.
  Foto: Agence Ter In Yang Chen
 • Eno izmed treh velikih otroških igrišč
  Eno izmed treh velikih otroških igrišč
  Foto: Agence Ter In Yang Chen
 • Prosojni zasloni kot okras in zaščita
  Prosojni zasloni kot okras in zaščita
  Foto: Agence Ter In Yang Chen

Urbana ekologija

nedelja, 8. oktober 2017, 11:19

Nališpana stara jedra v mnogih mestih vse bolj prepuščamo turistom. V mestne robove se zajedajo nova in nova nakupovalna središča, mi pa smo vse bolj željni umika. Pobega od hrupa, onesnaženega zraka in predragih kavic. Tja, kjer bomo v stiku z naravo, ali pač upamo, sanjamo, da bo tako.

Toda nove stanovanjske soseske naravo zgolj obljubljajo. Realnost nemalokrat skopari s skupnim zelenim prostorom, še tisto malo, kar ga po do skrajnih robov pozidanem zemljišču ostane, potem poselimo s svojimi avtomobili. Urbana mobilnost je ob pomanjkanju hitrega javnega prevoza pač neizbežno individualizirana. Parkiranje pa - kakor se kdo znajde.

Vse to kar kliče po drugačnem razmišljanju, po odgovornejšem odnosu do skupnega prostora, do pokrajine in do narave. Pa saj nam je vsem jasno, kajne, saj ne odkrivamo tople vode? Skupni javni prostor ima tudi pomembno socialno vlogo - če ga imamo, se v njem z veseljem družimo.

Skupni javni prostor ima tudi pomembno socialno vlogo - če ga imamo, se v njem z veseljem družimo.

Pomembnost zelene infrastrukture

Da slika prihodnosti ne bi bila in, upamo, tudi ne bo tako sivo betonska in odtujena, si prizadevajo tudi krajinski arhitekti. Poslanstvo krajinske arhitekture ni le sajenje dreves, kot si včasih zmotno predstavljamo. Gre za kompleksne in mnogoplastne prostorske ureditve, ki z resnim premislekom, načrtovanjem in oblikovanjem izboljšujejo kakovost bivanja v pokrajinah našega skupnega dobrega. Parki in drevoredi. Trgi in ulice. Otroška igrišča. Rečna obrežja. Vsi javni prostori, vsa naša srečevališča, obpotja in razpotja so tako ali drugače zaznamovana z njihovim delom. Ali pa še bodo.

Na pomembnost zelene infrastrukture v sodobnih mestih, ki se spopadajo s prometnim kaosom in dušijo v onesnaženem zraku, so krajinski arhitekti opozorili tudi na mednarodnem dogodku Landezine LIVE, ki je za en dan v slovensko prestolnico pripeljal trenutno najbolj zanimive mednarodne strokovnjake s področja krajinske arhitekture in arhitekture. Landezine.com je spletni portal, ki ga je leta 2009 ustanovil krajinski arhitekt Zaš Brezar in je stičišče sodobnih praks in dobrih rešitev krajinske arhitekture z vsega sveta.

Kaj danes pomeni urbanost, kako dojemamo naš skupni prostor in predvsem, kateri so primeri dobre prakse, ki ponujajo humane in optimistične rešitve? V seriji predavanj so svoje projekte in oblikovalske pristope predstavili nagrajenci nagrade LILA - Landezine International Landscape Award 2017. Prvo nagrado je mednarodna strokovna žirija podelila francoskemu biroju Agence Ter, ki že dve desetletji ustvarja na stičišču krajinske arhitekture in urbane ekologije. Nagradili so njihov park Saint Ouen - Park At the Docks v Parizu.

Po vzoru Pariza

Kaj podobnega bi si zlahka predstavljali, predvsem pa želeli tudi v krajinah kakšnega slovenskega mesta, zato mu namenjamo pozornost tudi v naši rubriki. Ker lep dom ni nekaj, kar zadeva le prostor med štirimi stenami, je tudi okolica našega doma. Je dostopen park, kjer se lahko sprehodijo starejši občani, ne da bi morali zato potovati na drugi konec mesta, je inventivno, zabavno igrišče za otroke, je plaža ob rečnem kanalu, in ne nazadnje, so vrtički, kjer lahko stanovalci v skupnosti pridelujejo in izmenjujejo svojo lastno zelenjavo. Samooskrba na lokalni ravni je ena od ključnih besed sodobnih trendov. Ki nimajo zveze z modo, temveč z našo eksistenco.

Park Saint Ouen je mnogo več kot le lepo in funkcionalno urejeno primestno okolje. Je kompleksen krajinski sistem, ki uporabnikom ponuja širok spekter možnosti uporabe. Obenem deluje kot zlivno polje za velike količine vode med poplavami ali močnim deževjem. Nastal je na območju, kjer je v preteklosti prevladovala industrija, zdaj pa se zelo hitro spreminja. Lokacija, ki se dotika obrežij reke Sene, je kar sama ponujala povezavo parka z vodnimi temami, pa tudi s čisto praktičnimi rešitvami, kot je zbiranje deževnice v posebej za to ustvarjenih dolinicah, ribnikih, kanalih. Skrbno oblikovan vodni sistem je tako velik rezervoar, ki čisti deževnico in služi za namakanje vegetacije.

Ponuja pogled v prihodnost

Agence Ter so želeli ustvariti javni prostor, ki bo demokratičen, prijazen do bližnjih stanovalcev in vseh naključnih obiskovalcev. Ponuja jim številne poglede na pokrajino, sosesko, mesto, na sam park in pestro izkušnjo različnih kotičkov - od bolj intimnih do živahno družabnih. V parku je 1400 kvadratnih metrov velik rastlinjak, povezan z bližnjimi zelenjavnimi vrtovi, v njem pa so prostori za druženje, kuhinja, velik prostor za dogodke in pripomočki za vrtnarjenje, vrtnarske lope pa so tudi med vrtički. V parku je tudi prostor, namenjen skejtanju, tri otroška igrišča in velik urbani amfiteater za različno rabo. Je resnično izjemen primer tega, kako je mogoče naravo, naravne sisteme, kot je zbiranje in čiščenje vode, in živahen urbani park združiti v osrednje stičišče nastajajoče bivalne soseske, z vsemi možnostmi ekološko naravnanega razvoja. Kot je v obrazložitvi zapisala komisija, “je najbližje podobi urbanega življenja evropskih mest v prihodnosti”.

NADA VODUŠEK


Povej naprej: